PROTIVNIK SAM BILO KAKVE DISOLUCIJE UNUTAR BIH

1148

Ukoliko budem izabran za bošnjačkog člana predsjedništva BiH, spreman sam sarađivati sa svakim koga narod BiH legitimno i legalno izabere za svog predstavnika. Ja sam probosanski orijentisani načelnik, kojeg su izabrali svi građani. Poštujem i izvršavam volju građana svih nacionalnosti, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Halil Tuzlić, aktuelni načelnik Općine Breza i nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

VIJESTI.BA: Nezavisni ste kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Koje su Vaše prednosti u odnosu na ostalih devet kandidata za pomenutu funkciju?

TUZLIĆ: Prije svega, ono što me čini drugačijim od većine kandidata jeste to što sam neovisni/nezavisni kandidat, ne pripadam niti jednoj političkoj stranci ili opciji a iza sebe imam dobre rezultate, kako u privatnom, tako i u javnom životu. Dokazao sam se i kao dobar privrednik, menadžer u privrednom sektoru, a i kao načelnik u javnom političkom životu.

VIJESTI.BA: Kakav je Vaš stav o kandidatima iz reda druga dva konstitutivna naroda? S kim biste željeli sarađivati, ukoliko budete izabrani za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

TUZLIĆ: Prvo pitanje ne želim komentarisati, a ukoliko budem izabran za bošnjačkog člana predsjedništva BiH, spreman sam sarađivati sa svakim koga narod BiH legitimno i legalno izabere za svog predstavnika. Ja sam probosanski orijentisani načelnik, kojeg su izabrali svi građani. Poštujem i izvršavam volju građana svih nacionalnosti. To je politika koja ne zagovara cijepanje, odvajanje, razlikovanje i bilo kakvu vrstu disolucije unutar BiH, želimo integracije u NATO pakt, Evropsku uniju…

VIJESTI.BA: Trenutno ste načelnik Opštine Breza. Šta su osnovne karakteristike privrednog ambijenta ove opštine? Koje grane imaju najveće potencijale za ulaganje u Brezi i šta Opština čini da bi privukla investitore?

TUZLIĆ: U prijeratnom periodu, općina Breza je spadala u red srednje razvijenih lokalnih zajednica s dominantnom ulogom rudarstva u privredi općine.

Pored Rudnika mrkog uglja “Breza”, najveća preduzeća na području općine bila su tekstilno preduzeće „Bretex“, elektro-zanatsko preduzeće „Elektroterma”, metaloprerađivačko preduzeće „Strojni d.d.”, građevinsko preduzeće „GIP Sretno”, trgovačka preduzeća „Udarnik” i „Velepromet”, te ugostiteljsko preduzeće „Breza”.

Danas privreda općine Breza počiva uglavnom na Rudniku mrkog uglja Breza koji zapošljava preko 1200 radnika, ali i na malim i srednjim preduzećima od kojih bi posebno izdvojio: Perutninu Ptuj d.o.o Breza -prerada i konzerviranje mesa i peradi koja zapošljava oko 600 radnika, Strong d.o.o  – drvna industrija, Kazaz d.o.o- proizvodnja tapaciranog namještaja, E.S.C d.o.o Breza – proizvodnja metalnih cisterni, rezervora, bojlera i sl., BM Promet d.o.o,  zatim građevinske firme: Termo-beton Breza, TB inženjering Breza, AME d.o.o Breza koji zapošljavaju veliki broj radnika.

Općina trenutno radi na stvaranju povoljnog ambijenta za investitore, prije svega radimo na razvoju industrijskih zona na području općine Breza. Zone se grade u perifernim područjima i predgrađima, koja imaju saobraćajnu i drugu infrastrukturu te su od interesa za pojedine industrije i firme od značaja za lokalnu zajednicu.

VIJESTI.BA: Nakon majske prirodne katastrofe, Breza ima problem sa klizištima. Kako teče proces sanacije?

TUZLIĆ: Općina Breza je kao i većina općina Zeničko-dobojskog kantona pogođena majskim poplavama. Susreli smo se uglavnom sa velikim brojem klizišta u ruralnim djelovima općine. Najkritičnije tačke riješili smo vlastitim sredstvima, a nedavno smo dobili i pomoć u vidu bagera za sanaciju klizišta, tako da možemo reći da je trenutno  sve pod kontrolom.

VIJESTI.BA: U periodu kada ste bili vlasnik “TB inženjering“, za vas su se vezivale broje špekulacije. U javnosti se često puta moglo čuti da ključ Vaše moći i bogastva leži u prijateljstvu sa nekolicinom visokopozicioniranih SDA dužnosnika. Kako odgovarate na ove optužbe?

TUZLIĆ: Špekulacija uvijek ima, i naš narod voli da špekuliše. Smatram da je normalno da o čovjeku, koji je dugo prisutan u poslovnom i javnom životu jedne regije, koji je postigao određene i vidljive rezultate, postoje i  određene špekulacije. Prije svega svi se pitaju kako je došao do eventulane moći i bogastva. Mogu Vam samo reći da je taj put bio veoma težak, trnovit i dugotrajan. Nije sve došlo „preko noći“.

Moj životni moto je: red, rad i disciplina, što na kraju donosi pozitivne rezultate. Odgovorno tvrdim, da nemam nikakvu poslovnu vezu i saradnju sa bilo kojim visokopozicioniranim dužnosnikom SDA. Niko mi nikada od njih nije pomogao, u bilo kojem smislu.

Moram reći da su čak i pojedini lokalni zvaničnici SDA, kako bi pomogli svojim stranačkim kolegama, radili protiv gore napomenute firme, te su u mnogim slučajevima, kada je „TB inženjering“ bio najpovoljniji ponuđač, kršeći sve zakone, davali poslove svojim poznanicima i stranačkim prijateljima.O svemu navedenom posjedujem brojne dokaze, a ukoliko neko ima ijedan dokaz o tome da je „TB inženjeringu“ ili meni lično pomogao bilo koji zvaničnik SDA, ovim putem ga pozivam da to prezentuje u javnosti.

(Vijesti.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.