Projekt o reproduktivnom zdravlju djevojčica realiziran u Kaknju, Varešu, Olovu i Brezi

231

Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) “Zdrave, snažne, edukovane” već se provodi na području pet općina, a u nastavku ove školske godine biće započet i proveden i u preostalih sedam općina Zeničko-dobojskog kantona. Time će ukupno biti obuhvaćeno oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovne škole. 

Vrijedni pokloni i edukativna brošura

Kako navode iz INZ-a, u prvoj fazi projekta predavanja i interaktivne radionice slušalo je 320 djevojčica u osamnaest školskih objekata u četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, i to po tri školska objekta u Olovu, Varešu i Brezi, te devet u Kaknju. 

– Projekt provodi Službe za školsku higijenu INZ-a, a svaka od učenica – učesnica predavanja dobija edukativnu brošuru o reproduktivnom zdravlju, prvoj menstruaciji i higijenskim navikama vezanim za ovaj proces u pubertetu i kasnijoj adolescenciji, koju su priredili stručnjaci INZ-a prilagođenu uzrastu korisnica-čitateljki, ističe dr. Nino Hasanica iz ove službe. 

On dodaje da su dvije bh. društveno odgovorne kompanije “dm drogerie markt BiH” Sarajevo i “Violeta” Grude finansijski pomogle projekt, a svakoj od učenica darovale prigodan higijenski paket. Ukupna vrijednost donacije prelazi iznos od 20.000 KM. 

Predavanjima su već bile obuhvaćene osnovne škole “Vareš” i “Vareš Majdan” u Varešu, “Olovo” u Olovu,  “Hasan Kikić” u Solunu kod Olova, “Mula Mustafa Bašeskija”, “15. april”, “Ahmed Muradbegović” i “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju, područna OŠ “Hamdija Kreševljaković” u Bilješevu kod Kaknja, “Rešad Kadić” u Brnjicu kod Kaknja, područna škola OŠ “15.april” – Termoelektrana Kakanj, OŠ “Omer Mušić” u Brežanima kod Kaknja, “Enver Čolaković” i “Safvet beg Bašagić” u Brezi, te područna škola OŠ “Safvet beg Bašagić” u Župči kod Breze. 

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom. 

Niz projekata u školama

Predavanjem u OŠ “Meša Selimović” u Zenici za 37 učenica u ovoj školi, započeta je serija predavanja u najvećem gradu ZDK. Tokom ove školske godine, do juna naredne, 2020. godine, predavanjima o reproduktivnom zdravlju biće obuhvaćeno svih 75 škola u svim općinama ZDK. 

Paralelno s ovim projektom, Služba za školsku higijenu u svim školskim objektima u cijelom kantonu provodi redovne projekte ispitivanja vida, sluha i lokomotornog sistema (stopala, kičma, hod, držanje) učenika, te projekt sigurnosti u školama, koji provodi u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.