Obilježeno 130 godina Sarajevskog vodovoda

353

Već po tradiciji, 6. decembra obilježava se Dan preduzeća, ove godine to je 130 godina postojanja i rada Sarajevskog vodovoda.

Davne 1889. godine, Austro-ugarske vlasti su liveno-željeznim cijevima izgradile vodovod “Mošćanica”, što se smatra početkom modernog vodovoda u Sarajevu, mada je prvi vodovod Sarajevo dobilo još 1461. godine sa pet javnih česama, Gazi Isha-begov vodovod.

Ovaj značajan jubilej danas se obilježiio u velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo a prisutni su bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, članovi Skupštine i Nadzornog odbora preduzeća, direktori komunalnih preduzeća, predstavnici vezani za implementaciju EBRD kredita, Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, poslovni partneri i kompanije s kojima preduzeće sarađuje, Uprava preduzeća, članovi šehidskih porodica i zaposlenici preduzeća.

Nakon intoniranja državne himne, cijenjenom skupu se obratio direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović. Zaželio je dobrodošlicu svima i zahvalio se na odzivu prisutnim zvanicama. Čestitao je Dan preduzeća zaposlenicima, istakavši da “VIK” s ponosom broji svojih 130 godina postojanja, te da su u budućnosti postavljeni još veći ciljevi. Direktor se osvrnuo na postignute rezultate nove uprave preduzeća, naveo aktivnosti koje su poduzete u ovoj godini, te neke od planova za naredni period.

“Obezbijedili smo vodosnabdijevanje bez redukcija sa mnogobrojnim popravkama kvarova, kredit EBRD-a je konačno aktiviran i nastavljene su aktivnosti na realizaciji NRW projekta. Preduzeće se već otvara prema javnosti i našim korisnicima a uspostavljena je i saradnja sa općinama. Planovi su, između ostalog i da se iznađu nove količine vode, nova izvorišta, odakle bi se voda gravitacijski dovela”.

Nakon direktora, prisutnim se obratio Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture, zaželio sretan 130-ti rođendan svim zaposlenicima i upravi preduzeća, te naglasio da je malo preduzeća u Kantonu Sarajevo, koja imaju ovako impresivnu dugogodišnju tradiciju. Istakao je, da je “VIK” jedno od strateški važnih preduzeća. Moramo se zajednički boriti za svaku kap vode a naglasio je i da se svim stanovnicima Kantona Sarajevo, koji žive na rubnom području, mora obezbijediti voda. Naročiti osvrt dao je na konačno provođenje dugogodišnjeg planiranog EBRD kredita, odnosno neophodne rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacionog sistema. Izrazio je zadovoljstvo, da je sada tu ekipa, koja će realizovati dugo očekivane projekte.

Prisutni su imali priliku pogledati kraću video prezentaciju retrospektivnog prikaza Vodovoda kroz razne periode prošlosti, ali vidjeti i sadašnju realizaciju nekih od projekata.

Na kraju ove svečanosti, prisutnim se obratio i Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. Ovom prilikom, pozdravio je prisutne, čestitao rođendan VIK-u naglašavajući veliku podršku Vlade Kantona, ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Upravi KJKP “VIK“. Također je istakao, da je pred svima teška obaveza, da se preduzeće stavi na zdrave noge, te da je zadovoljan sadašnjom saradnjom.

Ovom prigodom, dodijeljena su priznanja predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedinu Konakoviću i ministru komunalne privrede i infrastrukture, Srđanu Mandiću, kao i načelniku Općine Centar, Nedžadu Ajnadžiću i načelniku Općine Vogošća, Edinu Smajiću.

Također, u ime zaposlenika koji su u preduzeću napunili 35 godina neprekidnog rada, zahvalnicu je dobio uposlenik Krka Salih a u ime šehidskih porodica, zahvalnica je uručena porodici Istrefi Ismeta.

U foajeu Velike sale Općine Stari Grad Sarajevo, prisutni su imali priliku vidjeti prigodnu izložbu fotografija prijeratnog, ratnog i postratnog perioda obnove vodovodnog sistema.

Također, u okviru godišnjice sarajevskog Vodovoda, u prisustvu porodica šehida poginulih zaposlenika, Uprave, predstavnika Sindikalnog odbora, zaposlenika KJKP “ViK”-a, položeno je cvijeće na Spomen česmu u krugu preduzeća, u ulici “Jaroslava Černija” br.8 i odata je počast učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Tom prilikom, prisutnim su se obratili Enver Hadžiahmetović, direktor KJKP ”VIK” i Rasim Ljucević, predsjednik Sindikalnog odbora preduzeća.

“Nikada nećemo zaboraviti naše zaposlenike, koji su dali svoje živote braneći domovinu. Da nije bilo naših branilaca ne bi bilo ni države, ni nas danas”. Direktor Hadžiahmetović i predsjednik Sindikata Ljucević, zahvalili su se svima, koji su danas svojim prisustvom dali podršku šehidskim porodicama i pokazali da nikada neće biti sami i zaboravljeni. Direktor je između ostalog naglasio, da su vrata ove firme za njih uvijek otvorena.

Sindikalni odbor i Uprava preduzeća organizovali su prijem šehidskim porodicama u poslovnim poslovnim prostorijama preduzeća. Ovo je bila i prilika da se popije zajednička kahva . Uprava preduzeća je na ovaj način iskazala svoju odgovornost prema šehidima i njihovim porodicama.

Flickr Album Gallery Powered By: Breza X

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.