Razgovor o književnosti sa profesoricama Filozofskog fakulteta Sarajevo u biblioteci

242

Književni razgovor sa akademkinjom prof. dr. Marinom Katnić-Bakaršić, prof. dr. Andreom Lešić i prof. dr. Sanjom Šoštarić bit će upriličen u Općoj biblioteci “Muhamed Kantardžić” Breza u četvrtak, 25. Aprila, u 19 sati.

Kroz razgovor će biti predstavljene i knjige “Stil, kultura, semiotika” marine Katnić-Bakašić, “Popularni žanrovi I alternativni svjetovi: Atwood, Le Guin, Byatt” Andree Lešić I “Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia Butler” Sanje Šoštarić.
Razgovor će moderirati Melika Musa.

Akademkinja prof. dr. Marina Katnić-Bakaršić redovna je profesorica na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti i na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu i na Odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Osnovna područja znanstvenog zanimanja su joj stilistika, diskursna stilistika i kritička diskursna analiza. Njene najznačajnije knjige su “Gradacija”, “Stilistika”, “Stilistika dramskog diskursa”, “Između diskursa moći i moći diskursa”, te “Suvremena tumačenja književnosti” u koautorstvu sa Hanifom Kapidžić-Osmanagić, Zdenkom Lešićem i Tvrtkom Kulenovićem. Dobitnica je nekoliko nagrada, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada Grozdanin kikot za dramski odgoj 2008, kao i nagrada Univerziteta u Sarajevu za najuspješnijeg profesora Filozofskog fakulteta u 2010/2011. te nagrada “Dr. Razija Lagumdžija” Akademije scenskih umjetnosti za pedagoški i naučni rad u 2012/2013. godini. Za dopisnu članicu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Odjeljenje humanističkih nauka izabrana je 2018. godine.

Prof. dr. Andrea Lešić diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Queen Mary, University of London. U Londonu je predavala kao lektorica za srpskohrvatski jezik na School of Slavonic and East European Studies (1998-2001), i, nakon doktorata, rusku književnost na Queen Mary, University of London (2001-2005). Od aprila 2008. radi na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predaje uglavnom književnoteoretske predmete. Pisala je o komparativnoj književnosti i književnoj teoriji. Kroz svoj naučno-istraživački rad bavi se problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, ljubavnim pričama i vampirima.

Prof. dr. Sanja Šoštarić godine u Zadru) diplomirala je 1987. godine na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Potom je studirala engleski i njemački jezik i književnost, te magistrirala (1997) i doktorirala (2000) na “Karl-Ruprechts” univerzitetu u Heidelbergu. Od 2004. godine na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu predaje predmete iz oblasti engleske i američke književnosti, te kulturoloških studija. U fokusu njezinog naučno-istraživačkog rada je postmoderna američka književnost, te američka književnost 21. Stoljeća.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.