„PRAVDA ZA SVAKO DIJETE” – ZAVRŠNA KONFERENCIJA: Kroz princip najboljeg interesa djeteta do bolje zaštite dječijih prava

416

U Sarajevu je počela Završna konferencija programa Pravda za svako dijete, koji UNICEF BiH u saradnji s vlastima i nadležnim institucijama u BiH i uz podršku vlada Švicarske i Švedske provodi od 2010. godine. Dvodnevna Konferencija okupila je 150 učesnica i učesnika – zvaničnica i zvaničnika, predstavnica i predstavnika sektora pravosuđa, socijalne zaštite, obrazovanja i unutrašnjih poslova, te opština/općina, akademske zajednice, institucija za ljudska prava, nevladinih organizacija i drugih strateških partnera u oblasti pravde.

Šimun Franjić iz Ministarstva pravde BiH kazao je kako se ovom Konferencijom želi potvrditi i dokazati puna opredijeljenost države za unapređenje pristupa djece pravdi, kao i jačanje svih oblika saradnje na ovom polju:

“U proteklom periodu BiH je ostvarila napredak u zaštiti dječijih prava, prvenstveno u pogledu usklađivanja zakonodavnog okvira s Konvencijom o pravima djeteta, donošenja strateških dokumenata i akcijskih planova radi bolje zaštite djece, te je uspostavljeno koordinaciono tijelo na razini države s ciljem provođenja Konvencije. Podignuta je svijest vlasti po pitanju djece u riziku i djece u kontaktu sa zakonom, ojačan je zakonodavni i strateški okvir za djecu, unaprijeđeno je pružanje usluga, i sukladno tome pristup djece pravdi, te je uspostavljena snažna višesektorska koordinacija”, kazao je Šimun Franjić posebno ističući da je uveden princip “najboljeg interesa djeteta” u sustav.

Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn kazao je kako s ponosom može istaknuti vidljive rezultate postignute tokom provedbe Programa:

“Možemo reći da su djeca u BiH mnogo bolje zaštićena unutar pravosudnog, sigurnosnog i sektora socijalne zaštite nego je to bio slučaj kada smo počeli s projektom prije više od deset godina. Ovaj program je odigrao instrumentalnu ulogu u približavanju zakona i politika ove zemlje međunarodnim i regionalnim standardima, i kreirao bolje uslove za djecu u sukobu sa zakonom”, kazao je Daniel Hunn potcrtavajući dobre rezultate u poljima izgradnje kapaciteta za različite institucije i treninga za profesionalce koji rade sa djecom, uključujući socijalne radnike, policiju, sudije, tužitelje i advokate.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH Nedim Bukvić istaknuo je važnost sveobuhvatne podrške pružene kroz Program “Pravda za svako dijete”:

“Program je podržao vlasti i pravosudne sisteme na svim nivoima, kao i civilno društvo, kako bi se unaprijedio pristup pravnoj zaštiti i socijalnim servisima za djecu, kao i za primjenu međunarodnih standarda u smislu postizanja pravde za svako dijete. Postignuto je mnogo, ali reforme se moraju nastaviti. Više nego ikad, potrebna je saradnja između pravosudnih i socijalnih servisa”, kazao je Nedim Bukvić.

Zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko na otvaranju Konferencije osvrnula se na brojne uspješne rezultate višegodišnjeg Programa, te istaknula kako je sada pred svima značajan posao:

“U predstojećim mjesecima i godinama biće potrebni dodatni napori kako bi se održali do sada postignuti uspjesi, i unaprijedila nova područja rada. Iako je ovo završni događaj, koristimo priliku da na ovoj Konferenciji ponovno potvrdimo našu posvećenost za ovu ambicioznu reformu pravosuđa za djecu. Kao što smo proteklih godina stajali uz vlast i partnere kako bismo unaprijedili reforme, danas se obavezujemo da ćemo i u narednom periodu biti uz vas kako bismo osigurali da svako dijete ima pristup pravdi i da nijedno dijete neće biti izostavljeno”, kazala je Veronika Vaschenko.

Na završnoj konferenciji razmotriće se postignuća i doprinosi programa „Pravda za djecu“ reformama u pravosuđu i sistemima zaštite djece u Bosni i Hercegovini“, te razmijeniti dobre prakse o restorativnim pristupima za djecu u sukobu sa zakonom, zaštiti žrtava i svjedoka krivičnih djela i programima prevencije usmjerenim na djecu u riziku. Konferencija će također doprinijeti jačanju održivosti rezultata, identificiranju nedostataka i načina za daljnje jačanje intervencija i usluga za djecu u kontaktu s pravosudnim sistemom.

Opšti cilj programa „Pravda za svako dijete” je da se podrže potrebne promjene u zakonodavstvu, osnaži rad službenika i donosilaca odluka, optimiziraju procedure i unaprijedi kvalitet usluga kako bi se odluke donosile u najboljem interesu djece, a u skladu s međunarodnim standardima pravosuđa za djecu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.