Zaštita i očuvanje okoliša: dm odabrao 17 eko projekata čiju će realizaciju podržati

dm će podržati ekološke projekte s gotovo 60.000 KM

287

U okviru društveno odgovorne inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra – eco edition dm drogerie markt podržat će realizaciju ekoloških projekata koji direktno doprinose zaštiti i očuvanju okoliša s gotovo 60.000 KM ukupne vrijednosti.

U okviru prijavljenih projekata će biti realizirane različite aktivnosti, kao što su: čišćenje i uređenje zelenih površina, čišćenje rijeka i korita, sadnja, pošumljavanje, postavka kanti za otpad. Sa područja cijele Bosne i Hercegovine odabrano je 17 projekata čiju realizaciju će, do kraja oktobra 2022. godine, podržati kompanija dm.

Među odabranim projektima su: 

 1. Ekološko udruženje „Ozrenski Studenac“,  Sočkovac, općina Petrovo – Za čistu budućnost naše djece – uređenje kupališta Prenj
 2. Fudbalski Klub „Rudar Breza“, Breza – Čist stadion za čist grad
 3. JU „Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju“, Zenica – Unapređenje životne okoline kroz uređenje školskog dvorišta
 4. OŠ „Novi Travnik“, Novi Travnik – Recikliraj, spasi planet
 5. Speleološko društvo „Herceg“, Mostar – Čišćenje jame „Jama kraj puta“
 6. JU Dječije obdanište „Naša djeca“ Gračanica – Šarena boja – zdrava okolina moja
 7. Udruga „Trebižat“, Ljubuški – Čišćenje korita i obale rijeke Trebižat
 8. Brdsko-biciklističko udruženje MTBA, Mostar – Uređenje parka prirode Fortica
 9. JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“, Kozarska Dubica – Svijet zavoli – otpad odvoji
 10. Gorska služba spašavanja,  Ljubuški – GSS “spašava” otpad iz podzemlja
 11. NVO CEORA, Gračanica – Miričina, „Eko put od deponije do izletišta“
 12. Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Travnik, „Jedno dijete – jedno stablo“
 13. Vijeće mladih općine Odžak, „Zelena revolucija u općini Odžak“
 14. Institut za razvoj mladih KULT, Ilidža – „Da ambalaža ne bude gnjavaža – Recikliraj za bolje sutra!“
 15. Udruženje građana „Probudi se“, Istočno Sarajevo – Zajedničko, a lijepo
 16. OŠ „Miroslav Antić“ Bistrica, Banja Luka –  REC i EKO škola po našoj mjeri
 17. OŠ „Mak Dizdar“, Zenica – Budi neko – razmišljaj eko

„Živimo u vremenu kada je okoliš sve ugroženiji, a netaknute prirode i čistih izvora vode sve je manje. Zato je izuzetno važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, jer indirektno posljedice osjećamo i mi. Stoga kompanija dm, koja je nedavno proglašena i apsolutnim pobjednikom Nagrade za biznis lidera održivog razvoja u BiH za 2022, naglašava važnost savjesnog ophođenja prema čovjeku i okolini. Raduje nas što ćemo u narednom periodu podržati realizaciju 17 ekoloških projekata kojima će se zaštititi priroda, a ljudima osigurati ljepši, sigurniji i kvalitetniji boravak u tim sredinama“, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga dm-a.

Odabrane projekte dm će podržati finansiranjem usluga ili nabavkom materijala i opreme, donacijom dm proizvoda ili kombinacijom navedenih stavki, ovisno o potrebama navedenim u prijavi. Učešće u projektu su imale sve organizacije, udruženja, institucije i druga registrirana pravna lica bez obzira na osnovnu djelatnost, a koja su do 22.6.2022. svoje projekte prijavili putem online formulara na platformi www.dm-zajedno.ba. Osnovni kriteriji su bili održivost projekta, procjena koristi za lokalnu odnosno širu zajednicu te podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.