Vlada ZDK imenovala Rusmira Šišića na poziciju policijskog komesara Uprave policije

93

Vlada Zeničko-dobojskog kantona imenovala je Rusmira Šišića iz Zenice na poziciju policijskog komesara Uprave policije ZDK. Šišić je imenovan na mandat od četiri godine.

Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara ZDK, nakon provedene konkursne procedure na koju je pristiglo šest prijava, sačinio je konačnu rang listu koja je upućena prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je resorni ministar Dario Pekić uputio Vladi na odlučivanje dva imena.

Vlada je birala između prvorangiranog Rusmira Šišića, zaposlenika MUP-a ZDK i drugorangiranog kandidata Nermina Šehovića, zaposlenika Federalne uprave policije. Šišić je do imenovanja na poziciju komesara obavljao poslove šefa Odsjeka za privredni kriminalitet u MUP-u ZDK.

– Vlada je u skladu sa svojim ovlaštenjima donijela rješenje o imenovanju Rusmira Šišića za policijskog komesara i dodjeli čina generalni inspektor policije na mandat od četiri godine. Očekujemo od novog policijskog komesara da uz podršku Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova radi na poboljšanju svih segmenata sigurnosti i spremnosti policije u borbi protiv svih oblika kriminaliteta – rekao je ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

Najavio je da će insistirati na ranije započetom finansijskom razdvajanju Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Insistirat ćemo prema premijeru i ministru finansija da se što prije stvore pretpostavke za potpunu implementaciju Zakona o unutrašnjim poslovima i finansijsku neovisnost Uprave policije u odnosu na MUP ZDK. Finansijska nezavisnost onemogućit će bilo kakav vanjski uticaj na rad Uprave policije – rekao je Pekić.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.