UNICEF obilježio Međunarodni dan igre “Otkriveno blago grada Sarajeva”

167

U predivnom ambijentu Muzeja u Sarajevu u Brusa Bezistanu, UNICEF je danas obilježio Međunarodni dan igre. Kroz historijsko naslijeđe Sarajeva, djeca i roditelji su tražili tragove koji su ih vodili od zagonetke do zagonetke i na kraju doveli do “Blaga grada Sarajeva”. Pobjednički tim u sastavu Amel, Amra, Belma, Leo, Iris i Kan bio najsnalažljiviji, ali se sve vrijeme vodila uzbudljiva utrka sa vremenom i za blagom.

Igra je dječije pravo i veoma je važno da se djeca i roditelji zajedno igraju ostvarajući na taj način povezanost. Također bih želio istaći da je bitno da vlasti i kompanije uzmu u obzir pravo na igru kao faktor koji doprinosi dječijem razvoju. Bitno je i za roditelje da stvore okruženje u kojem djeca mogu da rastu, razvijaju i igraju se, a isto tako, bitno je za vlasti i zajednicu da stvore okruženje u kojem roditelji mogu da se posvete brizi i razvoju njihove djece. Molimo i vlasti i biznise da se zaista okrenu razvoju politika, usluga i sistema prilagođenih roditeljima kako bi oni imali dovoljno vremena da se posvete brizi za djecu, poput dopusta i vremena za brigu o bolesnoj djeci”, poručio je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u BiH.

I danas smo mogli vidjeti da je saradnja djece i roditelja ključna za razvoj djece i sigurnu igru i da pozitivno roditeljstvo čini da se dijete osjeća voljeno i sigurno, što je vodeći faktor za dobro mentalno zdravlje i zdrav kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj. Povezivanje djeteta sa odraslom osobom koja se brine o njemu i njeguje ga, najvažnije je tokom prvih godina života i prilika je za oblikovanje ličnosti, što je put ka dugoročnom blagostanju i sreći.

Drago mi je što sam imao priliku da učestvujem na ovom događaju i da sa svojim djetetom, ali i sa svojim timom kroz igru “obiđem” sve ono što naše divno Sarajevo nudi i istražim njegovo kulturno i historijsko nasljeđe. Sretan sam što sam učestvovao, puno sam novog danas naučio i još sretniji što smo zajedničkim naporima uspjeli pobijediti i ovo je bilo jedno fantastično iskustvo”, rekao je Amel Ćurić, jedan od roditelja iz pobjedničkog tima.

Jako je bitno da mi kao društvo potičemo igru, a to možemo raditi na razne načine – ove godine govorimo o četiri tzv. akceleratora prava na igru – prvi je dostupnost podrške roditeljima i porodicama za igru s njihovom djecom, drugi je univerzalno i kvalitetno predškolsko obrazovanje i odgoj; treći je također promocija igre kao nastavnog pomagala u školama i također govorimo o važnosti unapređenja javnih prostora kako bi bili prilagođeni za dječiju igru, , rekla je Lamija Landžo, službenica za obrazovanje u UNICEF BiH.

Ovaj dan obilježen je tokom mjeseca juna, koji je ujedno i Mjesec roditeljstva, a tokom cijelog mjeseca, UNICEF u BiH pokreće društvenu aktivaciju, ističući važnost pružanja podrške roditeljima i starateljima, kako bi što uspješnije obavljali jedan od najvažnijih poslova na svijetu: odgoj i briga o djeci.

UNICEF odaje priznanje i slavi roditelje širom svijeta za nevjerovatnu ulogu koju imaju u oblikovanju života svoje djece i poziva na veća ulaganja u roditeljske usluge, posebno za roditelje djece sa višestrukim potrebama I siromaštvu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.