ŠTA NUDI NOVI NASTAVNI PLAN I PROGRAM U GIMNAZIJI “MUHSIN RIZVIĆ” BREZA

308

Novi Nastavni plan i program kreiran je s ciljem modernizacije obrazovanja i odgoja i oslanja se na dosadašnju bogatu, dugogodišnju gimnazijsku obrazovno–odgojnu tradiciju, na analizu nastavnih planova i programa u državi i regionu, slijedi domaće i međunarodne obrazovne dokumente i u prvi plan stavlja sposobnosti, potrebe i dobrobit učenika, njihov individualni i zajednički život u društvenoj zajednici.

Poštovani roditelji, dragi maturanti osnovne škole, gimnazijsko obrazovanje pruža zaokruženo iskustvo učenja i time omogućuje potpun razvoj mladih osoba, razvoj znanja i vještina potrebnih za razumijevanje svijeta u kojem žive i za nastavak obrazovanja, te razvoj kompetencija nužnih za cjeloživotno učenje i aktivno učestvovanje u različitim društvenim procesima.

Akcenat se stavlja na odgojne i obrazovne kompetencije koje nadilaze sticanje formalnog znanja i učenike potiču na razvoj inovativnosti, stvaralaštva, rješavanja problema, razvoj kritičkog mišljenja, čitalačke, matematičke i informatičke pismenosti, socijalnih i drugih kompetencija.

Već od školske 2022/2023. godine, učenici koji upišu Gimnaziju “Muhsin Rizvić” nastavu pohađaju prema novom Nastavnom planu i programu i imaju mogućnost da biraju izborne predmete na osnovu svojih afiniteta, potreba, interesa i opredjeljenja. U prilici su izabrati više izbornih područja.

U 2. razredu učenici biraju područja interesovanja – predmete koji žele izučavati u 3. i 4. razredu:
prirodno,
matematičko-informatičko,
informatičko-komunikaciono,
društveno i
jezičko.

Brezanska gimnazija je u proteklih 55 godina školovala plejadu učenika – istaknutih naučnika, ljekara, veterinara, sportista, publicista, inžinjera, advokata, oficira, književnika, žurnalista, profesora, ekonomista, arhitekata…
Postani i ti dio naše priče..

Gimnazija “Muhsin Rizvić” Breza
55 godina u službi odgoja i obrazovanja…
55 godina znanja i uspomena…

#gimnazijamuhsinrizvicbreza
#novinastavniplaniprogram #55godinagimnazije

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.