U povodu 8. aprila – Svjetskog dana Roma, saopštenje za medije

63

Ovog proljeća, 8. aprila, se obilježava 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma. Tada su se po prvi put u historiji Romi odlučili na organiziranu borbu za prava Roma i Romkinja širom svijeta, te je ovaj dan proglašen kao Svjetski dan Roma.

Ovaj događaj je značajan jer se u okviru istog izglasao zvanični romski jezik, naziv naroda, zastava i himna.  Ovog dana, prisjećamo se borbe i napora ogromnog broja organizacija za jednakost, nediskriminaciju i prihvaćenost u društvu. 

Iako postoje pomaci, trenutno stanje kada govorimo o romskim zajednicama daleko je od idealnog.  

Neprihvatljivo je da se romske zajednice i nakon 50 godina borbe, suočavaju sa opsegom diskriminacije prisutne u svim sferama života pa čak i institucionalizovanom diskriminacijom.

Nejednakost, posebice u Covid – 19 kontekstu nikada nije bila vidljivija, a problemi koji se sporadično rješavaju, u samom procesu donošenja spornih odluka veoma malo ili nikako ne uključuje romsku zajednicu kako bi se dobila prava i istinska slika o aktuelnim potrebama. 

I sami smo svjedoci da lokalne vlasti djeluju na rješavanju problematike Roma i Romkinja u BiH, na način da se vode pretpostavkama i rješavaju nepostojeće probleme i lažne prioritete kako bi se zadovoljili inostrani donatori i Evropska Unija, jer navodno napredak postoji.  Napredak u vidu stambenih objekata izgrađenih za romske zajednice kojima prioritet nisu stambene jedinice, već zapošljavanje. Napredak u vidu raznovrsnih Akcionih planova za rješavanje problematike Roma i Romkinja koji nisu urodili plodom, nego se od strane lokalnih vlasti usvajaju reda radi, dok u praksi ti akcioni planovi ostaju prazno slovo na papiru. 

Godinama, desetljećima su institucije oglušene na potrebe Roma i Romkinja, te ih nerijetko osobe čija je obaveza da pomognu i doprinesu rješavanju problema, otvoreno diskriminišu. Upravo na ovaj način dolazimo do momenta opšteg nezadovoljstva i nepovjerenja romske zajednice kako u institucije i organe lokalne samouprave tako i u mnogobrojne organizacije prisutne u BiH društvu.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“, kao organizacija koja djeluje na terenu borimo se da glas romske zajednice se čuje dalje od romskih mahala, zatvorenih, nerijetko segregiranih od ostatka društvene zajednice.

Kao glas romske zajednice, nefiltriran i iskren, odgovorno tvrdimo da borba za jednakost, unatoč svim demotivirajućim aspektima i činjenicama kojih smo i sami svjesni u BiH, neće zaustaviti niti usporiti borbu da Romi i Romkinje postanu ravnopravni građani i građanke naše domovine Bosne i Hercegovine.

Opre Roma!

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM”

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.