Književni konkurs “Musa Ćazim Ćatić”: Među izabranim radovima i poezija Brezanke Elme Opačin

102

ĆATIĆEVI DANI KULTURE I STVARALAŠTVA

I ovaj, sedmi po redu, konkurs za pjesničku književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić” okupio je pjesnike i njihovu poeziju na jedno mjesto, a njegova realizacija predstavlja podsjećanje na našeg velikog bosanskohercegovačkog pjesnika čije ime nosi ovo Udruženje i ova književna nagrada.

Budući da je riječ o velikom broju autora, različitih pjesničkih senzibiliteta i izražaja, prirodno je da su i ove odabrane pjesme dosta različite. Međutim, ta raznolikost ništa ne govori o kvaliteti pjesama i bilo bi suviše ambiciozno rangirati ili izdvajati pojedine pjesme. Zato njih, kao i buduće cjelokupne Zbornike, dalje treba posmatrati kao galeriju različitih iskustava, osjećajnosti, svjedočanstava, poetiziranja, objedinjenih pod jedne korice, i jedino u čemu se one razlikuju jeste pobuda iz koje su nastale: da li iz potrebe da se ovlada životom ili zbog želje da se prevaziđe smrtnost.

U novom zborniku svoje mjesto će naći samo 199 pjesama od 299 prijavljenih, što ukazuje da je odabir bio stroga selekcija, jer su svoje mjesto u zborniku zavrjeđivale još neke pjesme ili preciznije kazano, bar polovina od onih koji se neće naći među koricama ove dragocjene knjige“, ističu iz ovog Udruženja.

Kulturno udruženje „M. Ć. Ćatić“ dodjelilo je PLAKETU „Musa Ćazim Ćatić“ za odabrane pjesme na književnom konkursu „Musa Ćazim Ćatić“ raspisanom u čast velikog bosanskohercegovačkog pjesnika za najbolju neobjavljenu pjesmu 2020 u Odžaku, 12. marta 2021. I Brezanki Elmi Opačin.

Jako mi je drago što sam imala priliku učestvovati u jednom ovakvom projektu i što je i moja pjesma odabrana da se nađe među koricama jedne vrijedne Zbirke poezije, zajedno sa drugim čuvarima pisanih stihova. Ovo bi bila moja prva pjesma koja će biti objavljena u jednoj Zbirci. Nadam se da će uskoro i ostali zapisani stihovi naći svoj put. Hvala Vam mnogo na podršci.” kazala je Opačin.

Elmi čestitamo!

Elma Opačin, Breza

PODSJEĆAŠ ME NA JEDNO MJESTO

Podsjećaš me na jedno mjesto,
Gdje stalni sam prolaznik
Sa oduševljenjem turiste.
I na osmijehe koji putem njegovim se vide.
I na smijeh koji putem njegovim se čuje.
Gdje stalni sam zaljubljenik,
Vjeran ljubavnik začuđenih pogleda.
Podsjećaš me na jedno mjesto.
Na burnu smirenost od koje osjetim radost.
Gdje ptice uvijek mile pjesme pjevaju.
Gdje riječi uvijek sevdah ušima su bile.
To mjesto dušom napunjeno
Koje grli sve što dotakne
I pruža ruke svemu što naiđe.
Podsjećaš me na jedno mjesto,
Koje bih samo za sebe u srcu vješto da krijem.
Pogledima da milujem
I zagrljajima da volim.
Podsjećaš me na sve različitosti
Koje jedna uz drugu najljepše se grle.
Samo nemoj biti obični prolaznik.
Samo nemoj biti prolazni turista.
Valjda znaš da volim sve što dovoljno slično je da se razumije,
a ipak različito da se upotpuni.
Valjda znaš, da sve si to:
Moje mjesto, na koje me podsjećaš.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.