Sjajni brezanski borac taekwandoa Kerim Ahmedspahić

2032

U gradu „ćumura i sporta“ borilački sportovi su omiljeni kod brezanskih mladića i djevojaka. Mnogi od njih su, baveći se karateom, kik boksom, taekwandom ostvarili sjajne rezultate na domaćoj i inozemnoj sportskoj sceni i donijeli pregršt medalja, diploma, pehara u svoj klub i svoj grad. U posljednje vrijeme posebno su fascinantni rezultati koje postižu članovi najboljeg taekwando kluba u državi, zvaničnih prvaka naše države, TKD „Bosna“ Visoko, a koji ima svoj klub i u Brezi i koji broji oko 120 takmičara, a egzistira 18 mjeseci. Dosta članova ovog brezanskog kluba u tom kratkom periodu ostvarilo je odlične rezultate, a jedan od najboljih je mladi, petnestogodišnji Kerim Ahmedspahić, učenik 8. razeda OŠ„Safvet-beg Bašagić“ u Brezi. Po ocjenama brojnih trenera ovog sporta, koji su imali priliku gledati nastup Ahmedspahića, svi se slažu da se radi o jednom sjajnom takmičaru sa velikim talentom i pred kojim je svijetla budućnost. O počecima bavljenja ovim sportom, kaže:

“Još kao dijete izuzetno su me impresionirali borilački sportovi, divio sam se brzini udaraca, refleksima, samodbranama, i kao pionir prvo sam počeo trenirati karate u brezanskom klubu, a gdje sam također imao zapažene rezultate. Po formiranju taekwando kluba u Brezi, prije nekih 18. mjeseci odmah sam, među prvim takmičarima, postao član našeg najboljeg i najtrofejnijeg kluba. Sa velikom pažnjom sam sva uputstva čuvenog trenera, majstora Edina Kajevića-Kaje, koji je najzaslužniji za sve moje do sada ostvarene rezultate. Također, veliku zahvalnost dugujem i Kajinim asistentima, trenerima Mirzi Osmanbegoviću i Velidu Kajeviću, koji su također prenijeli dosta svoga znanja na mene”.

Iako si relativno malo u ovom sportu već imaš briljantne rezultate !?

“Ja volim sport, posebno taekwando, uživam u svakom treningu, svakom protivniku i svakom meču prilazim maksimalno skoncentrisan i spreman. Želim ostvariti pobjedu, opravdati svoj talenat i dokazati se svom treneru i svojim drugovoma iz kluba. Do sada je bilo dosta dobrih rezultata, i na domaćoj i na inozemnoj sceni. Spomenut ću samo njih nekoliko koje sam ostvario u prošloj, 2014.godini. Bio sam osvajač zlatne medalje na međunarodnom turniru u Karlovcu, a na kome je nastupilo preko 400 boraca iz brojnih evropskih država, zatim na državnom prvenstvu u Bijeljini postao sam vicešampion naše države, također na internacionalnom prvenstvu sjeverne Njemačke u Hamburgu osvojio sam srebrenu medalju, bronzane medalje osvojio sam na 4. međunarodnom turniru „Tarik Ljubuškić-Tare“ u Bugojnu, treće mjesto na turniru u Vogošći i Hadžićima. Inače, nastupam u kategoriji kadeta -53 kg i za sada sam izuzetno zadovoljan i rezultatima i radom u klubu”.

Sigurno da želiš još više napredovati. Koji su tvoji budući planovi i želje ?

Svaki sportaš, u bilo kom sportu, želi ostvariti maksimum i postati reprezentativac svoje zemlje. Moja želja, a ujedno i najveći cilj je izboriti status reprezentativca BiH i nastupiti na olimpijskim igrama. Znam da je za ispunjenje ovog sna potrebno još dosta mukotrpnog rada, odricanja, napornog treniranja itd., ali ja vjerujem u sebe i svoje trenere koji rade izuzetno stručno i profesionalno. Također, za koju godinu planiram osnovati svoj vlastiti klub, a u kome će mladim sportašima prenositi svoje znanje i iskustvo i stvarati od njih nove šampione, koji će biti najbolji ambasadori naše zemlje širom cijelog svijeta”.

Rešad MAMELA/Breza X

kerim lomi daske kerim-diploma kerim-extra  diploma kerim-sam

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.