Saopštenje za javnost Eko-društva “20. mart 1990” Breza

1975

Poštovani sugrađani!

Ne znamo koliko ste upoznati da se na rijeci Stavnji grade 3 (tri) mini hodrocentrale na teritoriji Općine Vareš. Svi ste Vi svjedoci da rijeka Stavnja u ovo vrijeme ljeta ima veoma mali vodostaj, praktično postaje otpadni kanal.

Predstavnici Eko-društva “20. mart 1990” Breza su bili prisutni na raspravi o dobijanju okolinske dozvole u Varešu i žestoko se suprostavili takvoj ideji izdragnje mini hidrocentrala, koje po pravilu uništavaju okoliš. Na toj raspravi je donesen Zaključak da se mini hidrocentrale ne mogu postvaljati na koritu rijeke Stavnje.

Šta se desilo ko je izdao okolinsku dozvolu ne znamo, ali znamo da će i za našu Općinu biti katastrofa ekoloških posljedica. Kada se zaustavi voda rijeke Stavnje u vrijeme malog vodostaja, tada Stavnja neće teči kroz našu Općinu.

Onda Vas pitamo kako će to izgledati i kakve posljedice će imati na zdravlje, na stotine otvorenih kanalizacija.

Na žalost centrale se već izgrađuju. 

Eko-društva “20. mart 1990” Breza će preduzeti sve mjere Zakonom dozvoljene da se te centrale ne otvaraju. Posebna priča o ispuštanju raznih maziva i ulja i posljedica za riblji fond. Svi moramo dići glas protiv izgradnje mini hidrocentrala, kaže se u saopštenju Eko-društva “20. mart 1990” Breza.

karta Stavnja

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.