Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) objavljuje poziv za srednjoškolske razmjene na Zapadnom Balkanu

61

Otvorene su prijave za Superschools, program školskih razmjena Regionalne kancelarije za  saradnju mladih (RYCO). Ovaj program najnovija je prilika za škole, učenike i profesore koji žele da učestvuju u procesima izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalnog učenja, i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Sve srednje škole mogu se prijaviti na ovaj program te će, ukoliko budu izabrane, moći da realizuju školsku razmjenu sa partnerskom školom. Planirano je i učešće u aktivnostima programa koje su posvećene izgradnji njihovih kapaciteta, kao i povezivanju i saradnji sa drugim školama.

Program, koji će se sprovoditi u naredne tri godine, biće usmjeren na pružanje podrške školama u procesu razvoja i realizacije razmjene mladih, kao i na osmišljavanje regionalnog programa školske razmjene koji će omogućiti srednjoškolcima da učestvuju u dugoročnom RYCO-ovom programu razmjene. Pozivaju se sve srednje škole sa Zapadnog Balkana, i javne i privatne, da se prijave, a sve troškove razmjene pokriće RYCO kroz projekat koji sprovodi zajedno sa Njemačkom međunarodnom organizacijom za saradnju (GIZ), a koji zajednički finansiraju Evropska unija (EU) i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Zainteresovana škola bi trebala da se registruje na sajtu www.superschools.net, kreira svoj
profil i pronađe partnersku školu iz drugog dijela Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i
Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija). Nakon toga partnerske
škole bi trebale da izaberu i u svojoj prijavi predlože zajedničke aktivnosti koje će sprovoditi tokom razmjene. Prve godine programa razmjene će se dešavati od februara do maja 2022. godine, a svaka škola će organizovati jednu posjetu partnerskoj školi, sa grupom od deset do dvadeset učenika. Učenici će doći u pratnji jednog ili dva profesora, dok će razmjena trajati između šest i deset dana.

Program školske razmjene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave
sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim
zajednicama u različitim dijelovima regiona.

Za prijavu koja traje do 28. oktobra ili za više informacija, posjetite www.superschools.net
ili kontaktirajte najbližu kancelariju RYCO-a.

O programu Superschools

Superschools je RYCO-ov program školske razmjene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira, pomirenja, interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program je dio multidonatorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija (EU) i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Njemačka međunarodna organizacija za saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Ukupan budžet projekta iznosi 5,5 miliona evra, a uspostavljanjem regionalnog programa školskih razmjena, projekat doprinosi opštem cilju – unapređenju vještina i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz poboljšanje obrazovnih sistema i unapređenje saradnje u regionu.

O RYCO-u

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmjenu mladih. RYCO u središte svog rada stavlja mlade i vjeruje da bi oni trebali da doprinose razvoju kulture mobilnosti, interkulturalnih razmjena i pomirenja. Mladi bi takođe trebali da aktivno učestvuju u demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom napretku i evropskim integracijama u sve otvorenijem regionu Zapadnog Balkana. Društva Zapadnog Balkana bi trebala da pruže proaktivnu podršku razmjeni mladih i angažovanju mladih širom regiona.


*Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.