PS Breza: Upozorenje u vezi nesavjesnog spaljivanja korova prilikom proljetnog čišćenja

0
608

S dolaskom ljepšeg vremena, počinju poljoprivredni i drugi radovi na otvorenom, u koje spadaju spaljivanje korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, a kao posljedica navedenog, zbog nesavjesnog spaljivanja korova dolazi do požara, prilikom kojih nastaju veće ili manje materijalne štete. Navedene radnje su i na našem području u posljednjih nekoliko godina izazvale brojne požare sa većom ili manjom materijalnom štetom.

Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnja. Često se događa da ljudi prilikom obilaska mjesta bace opušak koji onda u dodiru s već suhom travom, zbog visokih temperatura, dovode do požara. Isto se događa i kada se ne ugasi dobro logorska vatra prilikom kampiranja ili roštiljanja u prirodi.

Policija poziva građane da prilikom spaljivanja korova obrate posebnu pažnju u nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Posebno upozoravaju građane da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to;

  • spaljivanja obavljati samo danju i u mirnim vremenima;
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
  • prije početka loženja vatre na većim površinama o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu jedinicu;
  • oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i drugi zapaljivi materijal;
  • osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje:
  • ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili informacioni centar na broj 121.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti do 12. godina zatvora po odredbama Krivičnog zakona FBiH.

Policija apeluje na sve građane, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može izazvati velike posljedice.

PS Breza moli građane da navedeno upozorenje shvate sa velikom dozom ozbiljnosti, obzirom da su se u prethodnom periodu događali nesretni slučajevi gdje je došlo do oštećenja imovine i ugroženosti ljudskih života.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − 2 =