Prigodan program povodom noći Lejletul-l-Kadr

2089

Molimo Allaha dž.š. da sve one koji su prisustvovali ovome mubareku nagradi Svojom nagradom!

Povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr sinoć je, nakon teravih-namaza, u džematu Mahala upriličen program popraćen učenjem Kur'ana, predavanjem, mevludom, učenjem ilahija i kasida te recitacijama .

U svom predavanju pred teravih –namaz, imam džemata Amir ef. Mukača govoreći o važnosti ovog datuma među muslimanima, između ostalog je naglasio, Lejletul-Kadr je noć određenja, noć sudbine. U njoj se određuje sudbina za narednu godinu i zapisuje se u Levhi-mahfuz. Njena vrijednost je “veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći”. To približno iznosi 83 godine, što je veći vremenski period od prosjećnog ljudskog vijeka. Preporučeno ju je provesti u ibadetu.

O njoj govori istoimena kur'anska sura (poglavlje): “Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane. (El-Kadr)”. Kadr pobuđuje osjećaj ponosa i vraća dostojanstvo muslimanima. Pokazali smo da smo dio Istine, i da budimo se…i da želimo nove pobjede, ponosim se večeras vašim odzivom obilježavanju ove mubarek noći, naglasio je ef.Amir.

Uz učenje mevluda i ilahija veliki broj džematlija prisustvovao je programu do kasno u noć. Tekbiri i salavati odzvanjali su dvorištem džamije.

[inpost_galleria thumb_width=”200” thumb_height=”200” post_id=”8389” thumb_margin_left=”3” thumb_margin_bottom=”0” thumb_border_radius=”2” thumb_shadow=”0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)” id=”” random=”0” group=”0” border=”” show_in_popup=”0” album_cover=”” album_cover_width=”200” album_cover_height=”200” popup_width=”800” popup_max_height=”600” popup_title=”Gallery” type=”yoxview” sc_id=”sc1436866611081”]

Foto: Sabahudin Dizdarević

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.