Obilježavanje 80. godišnjice Antifašističkog fronta žena Jugoslavije

180

2022. godina obilježena je protestima žena diljem zemalja Zapadnog Balkana. Na Kosovu, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, žene su izašle na ulice kako bi se izborile za sigurnije okruženje, poštivanje svojih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti. Upravo ovakvo stanje ugroženosti žena i gotovo svakodnevne borbe diljem svijeta učinile su današnje obilježavanje 80. godišnjice Antifašističkog fronta žena Jugoslavije važnim za sve žene diljem bivših republika zajedničke države.

Antifašistički front žena Jugoslavije osnovan je 1942. u Bosanskom Petrovcu, gdje je danas održano svečano obilježvanje na kojem sudjeluju delegatkinje iz svih republika i pokrajina nekadašnje zajedničke države: aktivistkinje, potomkinje AFŽ-ovki i partizanki, naučnice, političarke socijaldemokratskih partija i lijevih pokreta, umjetnice, novinarke i druge angažovane žene iz bivše Jugoslavije. Kroz dva događaja, Svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu, mjestu osnivanja AFŽ Jugoslavije i Konferenciju u Bihaću oživljeno je sjećanje na borbu žena Jugoslavije protiv fašizma i na Antifašistički front žena kao jedinstvenu, emancipatorsku i najmasovniju organizaciju od Drugog svjetskog rata do danas.

 Program svečane ceremonije obuhvatio je obraćanja istaknutih borkinja za ženska prava i ravopravnost, predstavljanje historije AFŽ Jugoslavije i umjetnički program u okviru kojeg nastupaju ženski hor “Lire” iz Banja Luke sa partizanskim i radničkim pjesmama i pozorišna trupa iz Crne Gore koja je izvela multimedijalni program “Politička istorija žena Crne Gore”, nastao uz podršku UNDP povodom obilježavanja 70 godina ženskog prava glasa, po tekstu Nataše Nelević, u režiji Marije Perović.

Sonja Lokar, aktivistkinja iz Slovenije, istaknula je:“Sakupile smo se, jer vjerujemo da su učesnice prve konferencije AFŽ Jugoslavije sanjale, borile se i ginule za društvo kakvo je moguće sanjati i za kakvo se vrijedi boriti i danas, na početku 21. vijeka: za svijet mira, jednakosti, slobode, solidarnosti, osnovnog blagostanja za sve, za društvo u kome će se čuti i jednako uvažavati i naši, ženski glasovi.“

Lokar je naglasila da „stečena prava možemo žene koje živimo od svog rada odbraniti i nagrađivati samo zajedničkim platformama, radom, koja će prevazići sve državne granice i sve podjele, samo tako možemo sprječiti da nam se ne desi nešto što se brzo i strašno desilo ženama, i ne samo njima, u Iranu, Iraku, Afganistanu. Opasnost postaje utoliko veća jer ovoga puta prijeti i klimatska kataklizma. Fašizam dlaku mijenja, ali čud nikad“.

Nađa Bobičić, delegatkinja iz Srbije, izjavila je:“U posljednjim decenijama mnoga od prava žena su ugrožena, i radna, i rodna, i politička, antifašističke vrijednosti se relativizuju, izgubljeni su kvalitet i dostojanstvo života. Ako u ovakvim uslovima dočekujemo osamdeset godina od osnivanja AFŽ-a, pitanje koje nam se neminovno postavlja jeste – šta ćemo u narednih dvadeset godina učiniti da stogodišnji jubilej obilježavamo u društvu dostojnom naslijeđa organizacije kakva je bila Antifašistički front žena Jugoslavije? Ako su mogle one, možemo li i mi, moramo li i mi?“

Program obilježavanja 80-te godišnjice AFŽ-a nastavlja se u srijedu, 7.12.2022. radnom konferencijom u Bihaću. Događaj su organizovale i podržale Ženske platforme za razvoj Srbije, te njemačka politička  Fondacija Friedrich Ebert sa svojim uredima u Beogradu, i regionalnim uredom u Sarajevu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.