Javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Breza

1582

Na osnovu člana 2.12. Izbornog Zakona BiH (“Službeni glasnik BiH “, broj : 23/01, 7/02,9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25 /05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08 i 32/10, 18/13, 7/14), i Uputstva o utvrĊivanju kvalifikacija, broja i imenovanju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj : 9/10 i 37/10, 74/11), te člana 1. Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Breza (“Službeni glasnik Općine Breza” , broj 1/15), Općinsko vijeće Breza, raspisuje

Javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Breza

1. Raspisuje se javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Breza.

člana Općinske izborne komisije Breza imenuje Općinsko vijeće Breza, uz saglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na period od 7 (sedam) godina .

2. Pravo prijave imaju svi kandidati koji ispunjavaju uvjete propisane Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima , a kako slijedi:

a) za člana Općinske izborne komisije ne može biti imenovana osoba (član 2.3.IZ BiH ) :
– koja se ne može kandidovati u smislu odredbi člana 1.6., 1.7. i 1.7a. Izbornog zakona BiH ;
– koja je član najvišeg izvršno – političkog organa, političke stranke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar, sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);
– koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti , osim u slučajevima predviĊenim članom 2.12.stav 4. ovog Zakona koja je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti;
– kojoj je izrečena kazna za težu povredu Izbornog zakona ili propisa za koji je lično odgovorna, u posljednje četri godine računajući od dana pravosnažnosti odluke.

b) Osoba koja se kandiduje za člana Općinske izborne komisije mora ispunjavati sljedeće opće i posebne uslove propisane Izbornim zakonom i podzakosnkim aktima :
– da ima pravo glasa ;
– da ima prebivalište u općini ;
– da ima završen pravni fakultet, odnosno VII/I stepen stručne spreme društvenog smjera ili završenu višu školu odnosno VII/I stepen stručne spreme društvenog smjera i
– da posjeduje iskustvo u provedbi izbora (članstvo u izbornoj komisiji, članstvo u biračkom odboru, rad u stručnim organiima koji su pružali pomoći u provoĊenju izbora, objavljivanje stručnih i naučnih radova iz oblasti izbora.

Izuzetno od odredbi alineje tri općih i posebnih uslova član Općinske izborne komisije može biti i osoba sa VII/I stepenom stručne spreme i drugog smjera ukoliko posjeduje iskustvo u radu izborne komisije u trajaju najmanje 2 godine od strupanja na snagu Izbornog Zakona BiH.

Izuzetno od odredbi alineje četiri općih i posebnih uslova član izborne komisije može biti osoba koja ima završen pravni fakultet, odnosno VII/I stepen stručne spreme.

3. Sastav općinske izborne komisije mora biti multietničan tako da odražava zastupljenost konstitutivnih naroda uključujući i ostale vodeči računa o posljednjem popisu stanovništa provedenom na državnom nivou.

U sastavu općinske izborne komisije nastojat će se osigurati da broj članova manjeg zastupljenog spola bude najmanje 1/3 od ukupnog broja članova .

4. Uz prijavu na Javni oglas potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju :
– kraću biografiju sa ličnim podacima kandidata (ime i prezime, ime oca, jedinstveni matični broj, tačna adresa, broj telefona za kontakt, kao i podatke o kretanju u službi );
– ovjerenu kopiju diplome o završenom stepenu i vrsti stručne spreme;
– dokaz o izbornom iskustvu za kandidata (potvrda općinske izborne komisije o radu na biračkom mjestu, rješenje o imenovanju u općinsku izbornu komisiju ili birački odbor ili neki drugi dokaz koji može potvrditi da kandidat ima iskustvo;
– svojeručno potpisana i od nadležnog organa ovjerena izjava o nacionalnoj pripadnosti;
– svojeručno potpisana i od nadležnog organa ovjerena izjava o nepostojanju smetnji iz člana 2.3. Izbornog zakona BiH (da nije član najvišeg izvršno-političkog tijela političke stranke ili koalicije, da nije kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti, da nije izrečena kazna za težu povredu izbornog zakona ili propisa za koji je lično odgovorna u posljednje četiri godine računajući od dana pravosnažnosti odluke ) i
– uvjerenje o prebivalištu izdato od strane CIPS-a .

Krajnji rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana objave Javnog oglasa .

Po zatvaranju Javnog oglasa, Komisija za izbor, imenovanja I administrativne poslove Općinskog vijeća izvršit će klasifikaciju kandidata .

Sa kandidatima koji ispunjavaju uslove Javnog oglasa, Komisija će obaviti intervju, nakon čega će sačiniti rang listu sa redoslijedom kandidata, prema uspjehu postignutom na intervjuu.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Prijave za ovaj Javni oglas dostaviti u zatvorenoj koverti sa naznakom :
“JAVNI OGLAS ZA IMENOVANJE DVA čLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE-NE OTVARAJ“ na sljedeću adresu :
KOMISIJA ZA IZBOR, IMENOVANJA I ADMINISTRATIVNE POSLOVE OPĆINSKOG VIJEĆA BREZA
Ulica : Bogumilska br.1.71370 Breza

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.