Intervju: Članovi KBK “Spartak” Breza gosti u programu radija Breza

390

U jutarnjem programu radija Breza, 28. septembra 2020. godine gosti u studiju su bili članovi Kick boks kluba “Spartak” Breza, Esmir Eskić i Jasmin Alispahić. Povod razgovora je Jasminovo učešće u prestižnom takmičenju KOK “King of Kings” koje će se održati 31. oktobra 2020. godine u sarajevskom hotelu Hills.

Jasmin Alispahić rođen je u Brezi 2000. godine i ima 18 godina. Sportom se bavi od pete godine. Višestruki je državni i internacionalni prvak, a 2019. godine osvojio je priznanje i za najboljeg sportistu općine Breza. Član je Kick boks kluba “Spartak” Breza.

Radio Breza: Jasmine odakle dolazite i koliko se bavite Kick boksom?

Jasmin: Dolazim iz Breze i kick boksom se bavim 3 godine, ali od malih nogu se bavim sportom i to je postalo sastavni dio mog života. Prije kick boksa sam trenirao taekwondo, gdje sam osvajao mnoge nagrade.

Radio Breza: Šta za tebe predstavlja ovaj sport i zašto si odlučio da se baviš ovim sportom?

Jasmin: Ovaj sport mnogo volim, naučio me disciplini, uspostavljanju psihičke i fizičke ravnoteže, a također mi se sviđa ideja da uvijek mogu zaštititi sebe i druge ukoliko dođe do kakvih situacija.

Radio Breza: Šta ti daje motivaciju?

Jasmin: Najveća motivacija mi je želja za uspjehom, u nečemu što zaista volim, da budem najbolji i da radim ono što najviše volim.

Radio Breza: Zašto bi ovaj sport preporučio drugima?

Jasmin: Prije svega zbog psihičkog i fizičkog jačanja, svakako i samoodbrane, naravno velika je privilegija upoznati sve velike sportiste na takmičenjima, sticati nova prijateljstva i biti okružen takvim mentalnim kapacitetom.

Radio Breza: Koliko je potrebno odricanja i truda da bi sve ovo u kratkom vremenskom periodu postigao?

Jasmin: Za jednu kvalitetnu pripremu potrebno je zaista mnogo odricanja i jake volje, potrebno je dosta raditi na sebi, na svojoj psihi i snazi da bih postigao dobar rezultat.

Radio Breza: Ti si član Kick boks kluba “Spartak” Breza, zašto baš ovaj klub?

Jasmin: KBK “Spartak” Breza prije svega predstavlja moj grad, a ja želim da svoj grad predstavim na najbolji mogući način.

Radio Breza: Koja je tvoja najdraža disciplina?

Jasmin: K1 definitivno. Smatram da je to disciplina u kojoj mogu najkvalitetnije da iskažem svoje znanje i gdje moje kvalitete dolaze do samog vrhunca.

Radio Breza: Najavljena je velika KOK (King of Kings) manifestacija za 31. oktobar 2020. godine u sarajevskom hotelu Hills na kojoj će i Jasmin učestvovati. Esmire vi kao njegov trener nam recite o organizaciji ovog takmičenja i Jasminovom učešću?

Esmir: Što se tiče KOK (King of Kings) organizacije, to je Litvanska organizacija. Ovdje u BiH na čelu te organizacije je Dževad Poturak naš najveći kick bokser. Na ovoj manifestaciji sam ja trebao raditi glavnu borbu, ali je došlo do povrede desnog ramena tako da sam mjesto prepustio Jasminu kao najboljem kick bokseru sa područja općine Breza.

Radio Breza: Šta očekujete od Jasmina, koliko je on spreman?

Esmir: Ove godine Jasmin je osvojio prvo mjesto na Internacionalom takmičenju na Ilidži. Pandemija korona virusa je obustavila sva takmičenja, a mi smo aktivno trenirali do juna mjeseca u SRC “Partizan” onda smo se prebacili u svoju dvoranu koju smo iznajmili, bivši disko club “Kairo” u ulici Džemala Bijedića. Tu sada aktivno treniramo svaki dan i mislim da je Jasmin spreman što se tiče takmičenja.

Radio Breza: Jasmine kakve su tvoje procjene što se tiče tvog plasmana, šta očekuješ i koliko si spreman?

Jasmin: Ne sumnjam u dobar rezultat i pobjedu, vršim intenzivne pripreme sa svojim trenerom Esmirom Eskićem, i ako bog da vidjet ćemo kako će se sve to odvijati u narednom periodu.

Radio Breza: Esmire vi ste trener KBK “Spartak”, recite nam za kraj nešto više o klubu, kada je osnovan i koliko broji članova?

Esmir: KBK “Spartak” Breza osnovan je 2013. godine, aktivno smo krenuli 2014. godine kada smo dobili Rješenje, i u tom periodu smo trenirali u SRC “Partizan”, a ja sam u timu Dževada Poturka nekih 13 godina, gdje je na njegovo insistiranje i došlo da se osnuje klub u Brezi. Klub broji 15 članova (amaterskih) jedino je Jasmin profesionalni borac.

Svi vi koji želite pomoći da Jasmin ode na takmičenje, možete se javiti direktno Jasminu ili na račun kluba “Spartak” Breza na broj žiro računa 1601090000008168, primalac: Kick box klub “Spartak” Breza, svrha uplate: donacija za takmičenje, Vakufska banka d.d. Sarajevo ili na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje možete dobiti više informacija.

Razgovarala Vernesa Mušanović, novinar radija Breza

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.