Halil Tuzlić : Kandidujemo projekte prema domaćim i inostranim institucijama

1279

Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je u sjedištu Agencije u Sarajevu načelnika općine Breza Halila Tuzlića, kojeg je informisala o radu Agencije. Begović je kazala da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH. Tokom posjete, Tuzlić je dao kraći intervju za Agenciju ONASA. Govorio je, između ostalog, o radu gradske administracije u prvih šest mjeseci ove godine, nosiocima privrednog razvoja, granama privrede koje imaju najveće potencijale za ulaganje, privlačenju investitora, problemima sa kojima se Breza suočava, budućim planovima…

Po čemu je Općina Breza prepoznatljiva u odnosu na ostale općine?

Breza se nalazi u blizini glavnog grada BiH, na samo 27 kilometara udaljenosti, te ima veliko kulturno-historijsko blago, višedecenijsko iskustvo u proizvodnji, rudarstvu i industriji. Breza je prepoznatljiva i po gostoprimstvu i srdačnosti građana.

Koji su najznačajniji realizovani projekti u prvih pet mjeseci 2014. godine?

Izdvojio bih projekt ucjevljenja potoka Jasike, te preuzimanje zemljišta od Rudnika mrkog uglja (RMU) “Breza” za turističko naselje u kojem će biti izgrađena 102 objekta koji uključuju stambene i poslovne jedinice i prateće objekte. Također bih izdvojio donaciju koju čini komunalna oprema za Javno preduzeće “Komunalno” iz Breze kao rezultat saradnje sa Vladom Švedske i privođenje zemljišta trajnoj namjeni prema Regulacionom planu Industrijske zone “Potkraj”. Ponosni smo i na primanje novog broja volontera u organ uprave Općine Breza, te na izgradnju stambenog kompleksa za zbrinjavanje Roma sa 25 stambenih jedinica.

Koje grane imaju najveće potencijale za ulaganje u Brezi i šta Općina čini kako bi privukla investitore?

Grane razvoja koje imaju najveće potencijale za ulaganje u Brezi su poljoprivreda, stočarstvo, rudarstvo, turizam i zanatstvo. Mogu da kažem da se na privlačenju investitora radi tako što se priprema prostorno-planska dokumentacija i provedbeno-planski dokumenti kako bi budući investitori imali već pripremljene lokacije za izgradnju poslovnih objekata. Također, kandidujemo razne projekte prema domaćim i inostranim institucijama, a vršimo profesionalno usavršavanje zaposlenika organa uprave kako bi što efikasnije mogli odgovoriti datim zahtjevima ili poslovima.

Na koje oblasti su fokusirani strateški pravci Općine i koji su preduslovi za njihovu realizaciju?

Poljoprivreda, rudarstvo, turizam, stočarstvo i zanatstvo, a preduvjeti za njihovu realizaciju su izrada nove Strategije razvoja općine i prostorno-planske dokumentacije.

Da li ste zadovoljni stepenom zaposlenosti na području Općine Breza i šta će općinska vlast uraditi na poboljšanju stope zaposlenosti, posebno mladih i obrazovanih kadrova?

Općina Breza radi na tome da napravi ambijent za ulaganje domaćih i stranih investitora kako bi se ublažio trend  nezaposlenosti, a posebno mladih. Organ uprave omogućava velikom broju mladih visokoobrazovanih ljudi da odrade volontersko – pripravnički staž i na taj način postanu konkurentni na tržištu rada.

Prema Vašem mišljenju, koji su najčešći problemi sa kojima se suočava Općina Breza? 

Neusklađenost Zakona o građevinskog zemljištu sa Zakonom o stvarnim pravima i hipoteka na zemljište za koje pravo korištenja ima RMU “Breza” su najčešći problemi sa kojim se suočavamo. Problemi su i oštećenost i dotrajalost sekundarne mreže javnog vodovoda, te nerazvijenost ekološke svijesti.

Na čemu će biti akcent rada u narednom periodu, odnosno koji su najznačajniji projekti čija je realizacija u planu?

Najznačajniji poslovi u narednom periodu su finalizacije izgradnje sportske dvorane “Mahala” i finalizacija izgradnje stambenog kompleksa za romske porodice, te nastavak ucjevljenja potoka Jasike. U narednom periodu biće izgrađena i dovršena četiri stambeno-poslovna objekta u centru grada. Akcent će biti i na asfaltiranju putnih komunikacija, saniranju klizišta nastalih usljed elementarnih nepogoda, zatim većim izdvajanjima za subvenciju poljoprivrednih proizvođača, te izgradnji i natkrivanju zelene pijace u centru Breze.
S obzirom da Breza nema riješeno pitanje odvodnje fekalija, oborinskih voda, prečistače ili funkcionalan kanalizacioni sistem, u skorijoj budućnosti treba da počnemo sa realizacijom Projekta izgradnje zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda za općine Vogošća, Ilijaš i Breza.

Kako ocjenjujete saradnju Općine Breza sa Savezom općina i gradova Federacije BiH?

Smatram da imamo jako dobru saradnju koju ćemo nastaviti da jačamo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.