10 zanimljivosti o Nikoli Tesli

676

Nikola Tesla je bio fizičar i pronalazač poznat po svom umijeću. Opsjednut elektrotehnikom od djetinjstva, preselio se u SAD gdje su njegovi izumi naizmjenične struje pomogli Georgeu Westinghouseu da nadmaši tehnologije jednosmjerne struje kompanije Thomasa Edisona. Kasnije je pokrenuo vlastite poduhvate i održao brojne javne nastupe. Njegovi najpoznatiji izumi uključuju indukcioni motor na izmjeničnu struju, turbinu bez lopatica i Teslin kalem, koji se danas najčešće koristi za zabavu.

1. Nikola Tesla je želeo da pravi samovozeće automobile u 19. vijeku.

Prvi radio-kontrolirani čamac, koji je izgradio Tesla 1898.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Prvi radio-kontrolirani čamac, koji je izgradio Tesla 1898.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Tesla je volio da predviđa predviđanja , posebno u poznim godinama. I iako je neke od njih još uvijek teško zamisliti, poput bežičnog prijenosa snage ili letećih automobila, drugi su već postali stvarnost. Godine 1926. zamislio je svijet u kojem bi ljudi mogli vidjeti i čuti iz daljine putem uređaja koje nose u džepovima. Također je tvrdio da je 1898. godine predložio jednom proizvođaču da napravi automobil koji bi mislio sam za sebe .

2. Tesla je imao fotografsko pamćenje i strast prema jezicima.

Nikola Tesla i sa njegovom opremom, 1891.Foto: Wikimedia Commons // CC BY-SA 4.0
Nikola Tesla i sa njegovom opremom, 1891.
Foto: Wikimedia Commons // CC BY-SA 4.0

Pripisujući to genima svoje majke, Tesla je navodno imao eidetičko pamćenje, jer je kao dijete mogao pamtiti knjige i kasnije vizualizirati svoje izume kao odrasla osoba. Iako njegov engleski naglasak možda nije bio toliko američki kao što je prikazano u posljednjoj sezoni Doktora Whoa, mogao je govoriti mnoge jezike. Naravno, to je sasvim prirodno za nekoga ko je odrastao u ruralnoj Hrvatskoj, studirao u Grazu i Pragu, radio u Budimpešti i Parizu i konačno se preselio u New York već u odrasloj dobi.

3. Uprkos svom sjaju, Nikola Tesla nikada nije stekao fakultetsku diplomu.

Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, umro je ubrzo nakon što se njegov sin vratio kući 1879.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, umro je ubrzo nakon što se njegov sin vratio kući 1879.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Iako možda ne zvuči iznenađujuće za pronalazača iz 19. vijeka, Nikola Tesla je nekada bio na putu da postane uspješan naučnik u Gracu, Austrija. Navodno je učio 20 sati dnevno i imao odlične ocjene u većini časova. To, međutim, nije potrajalo, jer je Tesla razvio ovisnost o kockanju i nije se pojavio na ispitima za treću godinu 1878. Izgubio je stipendiju i nikada nije dobio formalno obrazovanje.

4. Kao doživotni radoholičar, Tesla se više volio kloniti romantičnih veza.

Široko rasprostranjen portret Nikole Tesle, c. 1890.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Široko rasprostranjen portret Nikole Tesle, c. 1890.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Tokom svojih brojnih intervjua, Nikola Tesla, samoproglašeni celibat , izjavio je da pronalazači, za razliku od muškaraca drugih profesija, ne mogu da se žene ako žele da budu istinski uspješni. Iako je uvijek idolizirao svoju majku i sve druge žene, 1924. je opisao novoemancipovane žene koje se takmiče s muškarcima kao da lome duhove muškaraca i potkopavaju napredak. Njegov nećak je sugerisao da su ljubavne veze igrale ulogu u njegovom napuštanju fakulteta u 21. godini.

5. Tesla se oštro protivio teorijama savremene nauke.

Nikola Tesla čita „Teoriju prirodne filozofije“ (R. Bošković, 1758), koja je bila uticajna, ali uveliko zastarjela u to vrijeme, 1896.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Nikola Tesla čita „Teoriju prirodne filozofije“ (R. Bošković, 1758), koja je bila uticajna, ali uveliko zastarjela u to vrijeme, 1896.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Iako je poznato da se Tesla bavio poezijom, kasnije je objavljena samo jedna njegova pjesma iz 1920- ih . U “Fragmentima olimpijskih tračeva” on iznosi pomake u nauci – od preokreta Arhimedovih ideja od strane Isaka Njutna do kasnijeg preokreta ka novim teorijama Alberta Ajnštajna, i na kraju nagovještava da će sam opovrgnuti Ajnštajna u budućnosti. Pominjao je to više puta, kao na primjer u intervjuu 1935. godine . Što je još šokantnije, majstor elektriciteta je odlučio vjerovati u srednjovjekovni etar kao izvor električne energije umjesto u elektrone, koji su otkriveni 1897. godine .

6. Nikola Tesla je bio prijatelj sa nacistom i zagovornikom eugenike.

Portret Georgea Vierecka, 1922.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Portret Georgea Vierecka, 1922.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Visok i vitak, Tesla je imao elegantan stil i držanje, ali je prezirao i one koji se nisu dobro oblačili ili su imali višak kilograma. Nije nepredvidivo, među njegovim brojnim prijateljima , bio je i jedan George Viereck, prvobitni primalac pomenute pjesme i nacistički propagandista, čije je stavove Tesla barem djelimično podržavao. Tesla je 1937. godine tvrdio da sterilizacija kriminalaca i mentalno bolesnih nije dovoljna i pozvao je na ograničenja braka na osnovu genetike.

7. Karijera Nikole Tesle kao pronalazača rasplela se jednako brzo kao što je i počela.

Zloglasna stanica Wardenclyffe koja nikada nije završena, Shoreham, New York, 1904.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Zloglasna stanica Wardenclyffe koja nikada nije završena, Shoreham, New York, 1904.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Četiri godine nakon što je stigao u SAD, Tesla je zaradio dovoljno novca svojim patentima za izmjeničnu struju da izgradi svoju prvu laboratoriju, dok je odlučno pobijedio Edisona u ratu struja. Samo deceniju kasnije, 1901. , započeo je izgradnju nikada dovršenog Wardenclyffe Towera, nečuveno skupog projekta koji je prvo plasirao na tržište kao bežični međukontinentalni komunikacioni sistem da se takmiči s Markonijevim radiom, a kasnije je najavio da će se koristiti za bežični prijenos. električne energije. Bio je to svestrani fijasko s prvim tržišnim krahom 1901. godine, kasnijim odbijanjem glavnog investitora JP Morgana da finansira promjene i ubistvom arhitekte tornja 1906. godine . Do 1920- ih, Tesla je našao posao kao inženjer konsalting, ali su njegovi prijedlozi rijetko implementirani.

8. Krhko od adolescencije, Teslino mentalno zdravlje uzelo je danak kada se njegovo bogatstvo smanjilo

Teslina hipotetska misaona kamera – uređaj koji bi projektovao slike direktno iz uma, 1933.Foto: Wikimedia Commons // Public Domain
Teslina hipotetska misaona kamera – uređaj koji bi projektovao slike direktno iz uma, 1933.
Foto: Wikimedia Commons // Public Domain

Bilo je znakova da je Tesla imao napredujuću mentalnu bolest tokom svog života. Iako možda nije spavao 2 sata dnevno, kako je rekao, patio je od nesanice. Ovo je možda bio uzrok njegovih navodno redovnih halucinacija, ali ne objašnjava njegovu opsesiju brojem 3, njegovu mržnju prema nakitu ili njegovu ekstremnu germafobiju . Ali možda se trajno ozlijedio strujom eksperimentirajući s električnom stimulacijom mozga koju je predložio za korištenje u školama u New Yorku 1912. godine . U međuvremenu je razvio i čudnu ljubav prema golubovima, koje je svakodnevno hranio i liječio od povreda. Jedna od njih je navodno bila ljubav njegovog života, a nakon vizije njene smrti 1922, zaključio je da je njegovo životno djelo završeno.

9. Nikola Tesla je živjeo kao bogat čovjek i nakon finansijske propasti.

Nikola Tesla i mladi jugoslovenski kralj Petar II, hotel New Yorker, 1942.Foto: Wikimedia Commons // CC BY-SA 4.0
Nikola Tesla i mladi jugoslovenski kralj Petar II, hotel New Yorker, 1942.
Foto: Wikimedia Commons // CC BY-SA 4.0

Početak Teslinog pada poklopio se s njegovim useljenjem u luksuzni njujorški hotel Waldorf-Astoria, gdje je na kraju živio 15 godina, i večerao u vrhunskim restoranima sa svojim brojnim potencijalnim investitorima i novinarima. Do 1915. godine, njegove financije su bile toliko loše da je morao prodati imanje Wanderclyffea kako bi platio hotelski račun, a kasnije se preselio iz jednog hotela u drugi i otišao bez plaćanja. Od 1933. do svoje smrti 1943., Westinghouse je pokupio račun za svoj boravak u hotelu New Yorker. Nastavio je da zadrži uredan, ali staromodan izgled i u starijim godinama.

10. Tesla je ili potcijenjen ili precijenjen, ovisno o tome koga pitate.

Nikola Tesla postavljen pored njegovog kola sa tri zavojnice, Kolorado Springs, 1899.Foto: Wikimedia Commons // CC BY-SA 4.0
Nikola Tesla postavljen pored njegovog kola sa tri zavojnice, Kolorado Springs, 1899.
Foto: Wikimedia Commons // CC BY-SA 4.0

Mnogi smatraju da je Teslin doprinos modernoj tehnologiji bio znatno podcijenjen , posebno u poređenju sa Edisonom. Neki ga čak nazivaju “modernim Prometejem”. Drugi ga kritikuju zbog njegovih neutemeljenih tvrdnji i ističu da su njegovih oko 300 patenata širom svijeta uglavnom bili mali koraci, a ne veliki tehnološki skokovi. I zaista postoji rasprostranjenost mitova oko njegovih inovacija. Na kraju, možemo sa sigurnošću reći da Teslino ime neće uskoro biti zaboravljeno.

Izvor: historycolored.com

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.