Završena izrada Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

221

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona pripremila je prijedlog teksta Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija te dostavila tekst ovom ministarstvu radi daljnjeg postupanja odnosno upućivanja na mišljenje nadležnih organa, kao i Saveza općina i gradova ZDK-a, budući da će se zakon primjenjivati i na nivou gradova i općina.

– Ministarstvo za pravosuđe i upravu ovim izražava apsolutnu spremnost da u okviru svoje nadležnosti učestvuje i kreira sve zakonske i podzakonske pretpostavke kako bi se stekli uslovi da se borbi protiv korupcije, kao najvažnijem prioritetu ove Vlade, daju potrebni pravni i drugi alati radi što efikasnijeg rada – rekao je ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić.

Budući da se odredbama predloženog Nacrta Zakona predlažu rješenja kojima se Ured za borbu protiv korupcije ZDK-a označava kao organ nadležan za njegovo provođenje, a između ostalog nadležan je i za pokretanje prekršajnog postupka u slučaju povreda njegovih odredaba, pristupilo se i izmjeni Uredbe o formiranju Ureda za borbu protiv korupcije kako bi se ovom organu dao status pravnog lica čime bi se otklonile smetnje u primjeni navedenog zakona, kao i pokrenuli procesi kadrovskog jačanja Ureda s ciljem njegove potpune aktivacije i implementacije kako ovog zakona, tako i svih budućih antikoruptivnih propisa koje donose Vlada odnosno Skupština ZDK-a.

Premijer Nezir Pivić rekao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade ZDK-a te da bi se Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija po pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih organa trebao naći na dnevnom redu Vlade.

– Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija prvi je iz seta antikoruptivnih zakona koje namjeravamo donijeti, a radit ćemo i na drugim važnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije. Pored stvaranja institucionalnog okvira, naš Ured za borbu protiv korupcije intenzivno radi na elektronskim registarima imenovanih i zaposlenih u kantonalnim organima. To govori da smo odlučni da se suprotstavimo svim oblicima korupcije i na taj način želimo da vratimo povjerenje građana u institucije – rekao je premijer Pivić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.