Vlada ZDK usvojila program podsticaja u poljoprivredi: Za animalnu i biljnu proizvodnju 3,5 miliona KM

388

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Budžeta za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu – pozicija “Subvencije za podsticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji”, u ukupnom iznosu od 3,15 miliona KM.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić podsjetio je da je ovo ministarstvo ranije prvo u državi isplatilo podsticaj za proljetnu sjetvu u iznosu od 350.000 KM, tako da ukupni podsticaji poljoprivredi u 2022. godini iznose 3,5 miliona KM.

Naglasio je da je program usaglašen sa udruženjem poljoprivrednika, a obuhvaćena je većina dosadašnjih mjera podsticaja animalnoj i biljnoj proizvodnji.

Dodao je da je plan da se rebalansom budžeta povećaju sredstva podsticaja poljoprivredi, te da je preporuka EU da se za poljoprivredu izdvaja 2 posto budžeta.

-Naši podsticaji teški su 3,5 miliona, a budžet iznosi preko 400 miliona. Imamo ograničene mogućnosti, ali je naš cilj da podsticaje podignemo barem na 1 posto budžeta, tj. 4,5 miliona KM, što bi u konačnici značilo povećanje za dodatni milion maraka – rekao je Hadžić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.