Vlada usvojila rekordan 9,4 miliona KM ‘težak’ Program podrške Ministarstva privrede ZDK

232

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas Program utroška budžetskih sredstava Ministarstva za privredu za 2024. godinu – potvrdio je Feni resorni ministar Samir Šibonjić.

Usvojeni su programi podrške za kapitalne transfere drugim nivoima vlasti, odnosno za subvencije općinama i gradovima za njihove poslovne zone i druge projekte, kao i za izgradnju i obnovu tržnica te za subvenciju privatnim preduzećima i poduzetnicima.

– Usvojeni su programi poticaja u ukupnom iznosu od 9,4 miliona KM, a što je i rekordan budžet za poticaje privredi. On je za 14,5 posto veći nego prošle godine. Po 4,7 miliona KM bit će utrošeno za razvoj poslovnih zona i tržnica te za poduzetništvo, sajmove, mala i srednja preduzeća, turizam, zanate… Programima smo obuhvatili i firme koje do sada nisu imale priliku da apliciraju, kazao je Šibonjić.

Cilj je nastaviti kreirati što povoljniji ambijent za poslovanje te, tako, podići konkurentnost privrede ZDK-a na još višu razinu.

– Privreda ZDK-a je, stalno ponavljamo, kičma razvoja Federacije Bosne i Hercegovine i države BiH. Raduje nas činjenica da i naš najveći poslijeratni investitor, Adriatic Metals, od 5. marta i zvanično kreće s radom u Varešu- najavio je Šibonjić.

Pokretanjem tog rudarskog projekta, istakao je, uvećat će se ukupan obim robne razmjene ZDK-a s inostranstvom pa će, nakon nekoliko godina deficita, ponovo imati suficit u izvozu. ZDK, smatra, ponovo doći na čelo privrede BiH.

U javnom pozivu, najavio je, upoznat će javnost s uslovima za apliciranje na ova sredstva, koja će sva biti utrošena preko javnih poziva.

Planirano je da se 500.000 KM uloži za izgradnju ili obnovu tržnica u gradovima i općinama tog kantona.

– Fokus smo dali, također, na razvoj turizma u ZDK-u, kao jedne jako bitne grane. Poznato je da se veliki broj industrijskih zona, ukupno 22, nalazi na području ZDK-a. Mi dajemo podršku za izgradnju novih industrijskih zona, za izgradnju komunalne infrastrukture u postojećim, kao i za kupovinu dodatnog zemljišta za proširenje postojećih zona.

ZDK je specifičan po tome što imamo gradove, jako male sredine, koje imaju po više zone. Recimo. Doboj Jug ima tri poslovne zone. Svi imaju barem jednu ili više industrijskih zona, od kojih je veliki broj trenutno popunjen sa kapacitetima.

Ove je godine planirano 4.000.000 KM za podršku malim i srednjim preduzećima, a 700.000 KM za podršku turizma i osnivanje Turističke zajednice ZDK. Dugo vremena čekamo na njeno osnivanje – kazao je Šibonjić.

Izvor: Fena (D.P.)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.