U nastavku operativne akcije “META II”, policijski timovi izvršili pretrese na 14 lokacija, kojom prilikom je 9 lica lišena slobode i stavljeno pod kontrolu

331

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META II” poduzimali operativne i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Danas, 21.12.2023. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 14 lokacija na području Kaknja. Aktivnosti u okviru akcije “META II” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, i rezultat su višemjesečnih istraga.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Prilikom pretresa 9 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode a radi se o sljedećim licima: A.J.., rođen 1970. godine, A.S., rođen 1997. godine, R.H., rođen 1989. godine, R.H., rođen 1996. godine, R.A., rođen 1993. godine, S.F., rođen 1992. godine, S.E., rođen 1979. godine, S.M., rođena 1993. godine, te S.H., rođen 1988. godine, sva lica iz Kaknja. Navedena lica se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca marta 2023. godine do mjeseca novembra 2023. godine, na području Kaknja i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge, novca i oružje, te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja, nakon čega će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Osumnjičena lica su privedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Sprovedenom akcijom, koja predstavlja nastavak uspješno provedenih policijskih akcija kodnih naziva “MREŽA” i “META”, u okviru kojih su u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga, te su izvršene desetine pretresa a veći broj osumnjičenih lica lišen slobode i procesuiran, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona pokazuje opredjeljenost i spremnost u borbi sa najsloženijim oblicima organizovanog kriminala, te da je respektabilna i ozbiljna policijska agencija koja svojim resursima ali i dobrim i koordiniranim rukovođenjem može odgovoriti na sve sigurnosne izazove i rizike a svim građanima pružiti maksimalnu ličnu i imovinsku sigirnosti.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.