SZO proglasila usamljenost “globalnom zdravstvenom prijetnjom”

264

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je usamljenost hitnom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki generalni hirurg je rekao da je njen štetni učinak jednak pušenju 15 cigareta dnevno.

SZO je sastavila međunarodnu komisiju koja će se posvetiti ovom problemu – koju predvode američki generalni hirurg dr. Vivek Murthy i izaslanica za mlade Afričke unije Chido Mpemba – od 11 zagovornika i ministara vlade, uključujući Ralpha Regenvanua, ministra prilagođavanja klimatskim promjenama u Vanuatuu , i Ayuko Kato, ministarka zadužena za mjere protiv usamljenosti i izolacije u Japanu.

To dolazi nakon što je pandemija Covid-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećavši nivo usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti ovog pitanja. Komisija će raditi tri godine. „Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja“, rekla je Mpemba. “Društvena izolacija ne poznaje godine niti granice.”

„Zdravstveni rizici su loši kao kod pušenja do 15 cigareta dnevno, pa čak i veći od onih povezanih s gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, kaže Murthy.

Iako se na usamljenost često gleda kao na problem za razvijene zemlje, Murthy je rekao da su stope jedne od četiri starije osobe koje doživljavaju socijalnu izolaciju slične u svim regijama svijeta. Kod starijih osoba, usamljenost je povezana sa 50% povećanim rizikom od razvoja demencije i 30% povećanim rizikom od incidenata koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali to također uništava živote mladih ljudi. Između 5% i 15% adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerovatno i veće. U Africi, 12,7% adolescenata doživljava usamljenost u poređenju sa 5,3% u Evropi.

Veća je vjerovatnoća da će mladi ljudi koji doživljavaju usamljenost u školi napustiti fakultet. To također može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata; osjećaj nepovezanosti i nepodržanosti u poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i slabijeg učinka.

Mpemba je rekla da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi, izazovi oko mira, sigurnosti i klimatske krize, kao i visok nivo nezaposlenosti, doprinose društvenoj izolaciji. “Vjerujemo da je važno redefinirati narativ koji okružuje usamljenost, posebno za ranjivu populaciju isključenu digitalnom podjelom,” rekla je.

Murthy je dodao: “Ova pitanja ne utiču samo na jednu zemlju… Usamljenost je nedovoljno cijenjena prijetnja javnom zdravlju.“

Breza X/federalna.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.