Svečano puštanje u rad širokog čela u RMU “BREZA”

1177

U ponedjeljak, 15. septembra 2014.godine, s početkom u 09:00 sati, u jami Kamenice RMU “Breza” bit će upriličeno puštanje u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOOF SL-300, nabavljenog sredstvima JP Elektroprivreda BiH i repariranog širokočelnog kompleksa SHP THYSSEN u jami Sretno.

Vrijednost investicije Elektroprivrede BiH za nabavka novog širokočelnog kompleksa je 19,5 miliona KM. Investicija je realizovana u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

Novo mehanizovano široko čelo i reparirano široko čelo u rad će pustiti Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Suad Ćosić, direktor RMU “Breza” i Piotr Broncel, član Uprave KOPEX s.a. Poljska.

Novi kompleks širokog čela sa otkopnom mašinom, kapaciteta minimun 1.500 tona /dan, izrađen je u skladu s posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i značajan je doprinos humaniziranju rada i povećanju sigurnosti na radu. Novi kompleks stvorit će preduslove za veću i jeftiniju proizvodnju uglja iz podzemne eksploatacije u narednih deset godina i omogućiti ostvarivanje planirane proizvodnje uglja.

U RMU “Breza” u okviru procesa dokapitalizacije, bit će investirano 32.460.000 KM. Planirana ulaganja realizovana su u iznosu višem od 28 miliona KM.

(klix)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.