Šta je to Omladinska banka u Brezi

216

Program Omladinska banka (skr. OB) je program Fondacije Mozaik iz Sarajeva i  osnovan je po uzoru na Omladinsku banku Sjeverne Irske. Osnovana je 2008 godine u BIH i trenutno aktivno je preko 50 OB širom Bosne i Hercegovine.

 Omladinske Banke su pokazale da su mladi nosioci promjena u društvu, te da mladi kroz ovaj program stiču jako puno vještina, ohrabruju se da osnivaju biznise te uče sa drugim mladim ljudima širom BIH o pisanju projekata, implementiranju projekata, a najvažnije uče da prepoznaju i riješe probleme u jednoj zajednici.

Općina Breza je prepoznala značaj ovakvog programa i u našoj zajednici, te je s Fondacijom Mozaik potpisala sporazum/memorandum o saradnji i osnivanju OB u Brezi 19. marta 2021. 

Breza je prepoznala da treba sadržaja za mlade, te za finansiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih, u periodu od 2021. do 2024. godine, fond će iznositi 41.250 KM. 

Omladinska banka funkcioniše na način da je u Odbor Omladinske Banke primljeno 5 volontera/ki koji su započeli s radom Banke, te promovišu aktivnosti i kroz rad Banke Članovi/ce Odbora su tu da daju podršku i savjete svima koji žele napisati i prijaviti prijedlog za društveno koristan projekat ili osnovati mikrobiznis. 

Prvobitno je osnovana FB stranica Omladinska Banka Breza, te vas članovi/ce Odbora pozivaju da lajkate i pratite stranicu za sve informacije koje vas zanimaju. Poziv za projekte i mikrobiznise će biti objavljen 15. aprila na FB stranicama Omladinska Banka Breza ili Omladinske Banke BIH, ali i na platformi lonac.pro, zajednici za aktivizam i poduzetništvo.

Facebook OB Breza, Facebook OB BIH, LONAC PRO.

Članovi i članice Odbora, imali su trening od 8-9. aprila organizovan od strane Fondacije Mozaik te zvanično i počeli s aktivnostima banke u Brezi. Trenutno promovišu i žele da motivišu mlade ljude da prijave svoje projektne ideje ili biznise, da prepoznaju šta to nedostaje njihovoj zajednici, u gradu, na selu, te upravo to kroz projekat i pokušaju unaprijediti. 

Kroz Omladinsku Banku u Brezi možeš:

  • Dobiti grant između 500 i 1.500 KM da sa drugarima riješiš neki od problema u zajednici,
  • Dobiti grant do 2.000 KM da registruješ i pokreneš vlastiti obrt,
  • Ako imaš potencijala za veće biznise priključiti se Startup studiju Fondacije Mozaik.

Fondacija Mozaik kroz svoju zajednicu za aktivizam i poduzetništvo kako je oni zovu ili platformu lonac.pro primati će aplikacije za projekte finansirane kroz Omladinsku Banku. 

Kada se otvori poziv za projekte, sve što trebate uraditi jeste registrovati se na platformu lonac.pro te prijaviti svoju projektnu ideju. Novac koji se može dobiti za društveno korisne projekte jeste do 1500 KM. Ideju treba da predloži 3-7 osoba koje su prepoznale da mogu nešto promijeniti u zajednici. Također, biti će otvoreni pozivi i za mikrobiznise, te će građani/ke imati priliku da prijave i svoj mikrobiznis. Novac predviđen za mikrobiznise je do 2000 KM. Kada kažemo mikrobiznisi, misli se na obrt, komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, ili samostalni biznis.

U svom tom procesu Odbor Banke stoji na raspolaganju kako na stranici Omladinska Banka Breza na Facebooku, tako i lično za sva pitanja i nedoumice oko apliciranja. 

Odbor je tu za vas da vas uputi, inspiriše i da afirmiše mlade da se prijave sa svojim idejama. Kroz čitav proces aplikacije, putem iste platforme lonac.pro, Odbor Omladinske Banke u Brezi će pomoći i biti na raspolaganju sa svojim stručnim komentarima da se aplikacije unaprijede I konačno izaberu kao odgovarajuće projektne ideje ili mikrobiznisi koji onda budu prihvaćeni ili ne od strane Fondacije.

Ovdje možete pronaći i upustvo KAKO DO PROJEKTA OMLADINSKE BANKE

#OmladinskeBankeuBiH #OmladinskeBanke #FondacijaMozaik #lonacpro #ZaposljavanjeMladih #SvicarskauBiH #Swedensupports

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.