Prva Naučna konferencija za srednjoškolce u BiH

Matematička konferencija "Matematika i primjene"

159

Naučno društvo “Vladimir Prelog organizuje prvu Naučnu konferenciju za srednjoškolce u historiji BiH pod nazivom “Matematika i primjene”. Konferencija će se održati u prostorijama Treće gimnazije u Sarajevu u periodu od 6. do 10. decembra.

Konferencija „Matematika i primjene“ okupit će preko 100 mladih iz cijele zemlje koji će moći da uče o primjenama matematike u biznis svijetu. Na ideju za organizaciju Konferencije došlo se poslije projekta Maths Beyond Limits Balkans, internacionalnog matematičkog kampa koji se održao ovog proljeća u Konjicu kroz koji je došlo do izražaja koliko učenicima znači da pored standardnih priprema za takmičenje steknu iskustvo gdje sve mogu primjeniti matematičko znanje u stvarnom životu. Kako je u projekat MBL Balkans zbog njegove internacionalnosti uključen manji broj učenika iz BiH, Naučno društvo “Vladimir Prelog” u saradnji sa partnerima Trećom gimnazijom u Sarajevu, Alumni organizacijom Treće gimnazije u Sarajevu i udruženjem građana “Dekart” iz Banjaluke odlučilo se na pokretanje prve Naučne konferencije za srednjoškolce u historiji naše zemlje.

Glavni cilj Konference je približti učenicima matematiku kao sveobuhvatnu naučnu disciplinu i staviti u fokus sve njene primjene. Učenici će tako imati priliku slušati o temama kao što su mašinsko učenje, vjerovatnoća, statistica, matematikai u sudstvui, matematičko modeliranje u biologiji, fizici, astronomiji i brojnim drugim matematičkim temama koje predstavljaju fundamentalnu osnovu za njene primjene u realnom svijetu.

Iz Naučno društva “Vladimir Prelog” ističu kako su u našem društvu ukorijenjene predrasude o matematičarima kao zanimanju i zablude da matematičari mogu pronaći posao isključivo u prosvjeti, ali vjeruju da ova Konferencija predstavlja značajan korak ka razbijanju tih predrasuda. Učenici će pored predavanja imati priliku slušati karijerne panele na kojima će od vodećih predstavnika regionalnih i svjetskih kompanija čuti o tome kako oni primjenjuju matematiku u svom poslu, ali i upoznati sa se iskustvima uspješnih bh. studenata koji studiraju na trenutno vodećim svjetskim univerzitetima kao što su Oxford, MIT, EPFL u Lozani i Paris-Saclay. Predavači će biti najbolji studenti i profesori sa prirodno-matematičkih i tehničkih fakulteta iz BiH i regije, ali i studenti i alumnisti Oxforda, University of Chicago i drugih prestižnih svjetskih univerziteta. Prijave za ovaj jedinstven događaj u bh. obrazovnoj zajednici, Naučnu konferenciju “Matematika i primjene” otvorene su do 21. novembra, a zainteresovani učenici se mogu prijaviti putem linka.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.