Promocija knjige “Nastanak Republike Srpske”

245

Knjiga “Nastanak Republike Srpske” autora dr. Muamera Džananovića, dr. Hikmeta Karčića i dr. Jasmina Medića bit će predstavljena u srijedu, 22. novembra 2023. godine, u 18 sati u Općoj biblioteci “Muhamed Kantardžić” Breza.

Knjiga “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, nastala je kao  rezultat višegodišnjih interdisciplinarnih istraživanja. Struktuirana je u šest poglavlja i primarno se bavi dešavanjima 1991. i dijela 1992. godine. Autori se fokusiraju na događaje koji su doveli do proglašenja Republike Srpske: regionalizaciju, formiranje Skupštine srpskog naroda i proglašenje Srpske republike Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine.

Tokom istraživanja i pisanja djela autori su koristili dokumente Haškog tribunala, lokalnih arhiva i arhiva susjednih država, kao i dokumentaciju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te Srpske demokratske stranke. Djelo donosi analizu prvih 16 sjednica Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i završava sa 16. sjednicom koja je održana 12. maja 1992. u Banjoj Luci.

Koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića objavljeno je u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Muamer Džananović je viši naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu, a magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Hikmet Karčić, istraživač Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu . Radio je u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Centru za napredne studije, te bio kordinator projekta „Mapiranje logora i mjesta zatočenja u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995“ u Udruženju TPOS. Producent je dokumentarnih filmova „Dani ubijanja“ (Al Jazeera Balkans, 2013), te „Na Drini krvavi Višegrad“ (Haber i Ćuprija, 2014). Autor je knjige „Apelacijama do istine“ (Konrad Adenauer Stiftung, 2013). Priredio je i preveo publikacije „Muslimanski svijet: populacija i religioznost“(Centar za napredne studije, 2013) te „Balkanski ratovi 1912-1913: Smrt i prisilno prognonstvo osmanskih muslimana“ (Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, 2012).

Jasmin Medić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Naučni je saradnik za modernu historiju u Institutu za historiju UNSA. Autor je knjige “Genocid u Prijedoru”, te većeg broja naučnih, stručnih i novinskih članaka.

Promociju će moderirati Đenana Herco.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.