Promocija knjige „Bošnjaci – nacija nakon genocida”

252

Knjiga „Bošnjaci – nacija nakon genocida” bit će predstavljena u Općoj biblioteci „Muhamed Kantardžić“ Breza u petak, 12. jula, u 19 sati.

Razgovor sa autorom vodit će urednik knjige Kenan Efendić. Knjiga će biti predstavljena u okviru programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Knjiga „Bošnjaci – nacija nakon genocida“ iscrpan je i uputan pregled historijskog razvoja i političkog trajanja bošnjačke nacije na “povijesnim bosanskim zemljama”. Autor Jasmin Mujanović, bosansko-američki politolog, dokazuje da je povijesna, kulturna, politička i fizička vezanost za Bosnu i Hercegovinu, kao jedinu domovinu, temeljna odrednica bošnjačke nacije i da nije islam srž bošnjačkog nacionalnog identiteta. Pamteći višestoljetno iskustvo bosanske političko-državne samosvojnosti, živo se sjećajući genocida 1995, ali i prošlih epizoda preživljenog nasilja, Bošnjaci svoj opstanak vide u samostalnoj, suverenoj i racionalno uređenoj Bosni i Hercegovini. Opisavši povijesni put, političke silnice i naslijeđe genocida nad Bošnjacima, Mujanović u konačnici nudi konkretna i izvodljiva politička rješenja – ustavotvornu skupštinu građana za novu Bosnu i Hercegovinu.

Jasmin Mujanović je politolog i stručnjak za politiku jugoistočne Evrope i međunarodnih pitanja s doktoratom na Sveučilištu York u Torontu. Radio je kao naučnik, politički analitičar, konsultant, istraživač i autor u Sjevernoj Americi i Evropi. Autor je dvije knjige, “Glad i bijes: Kriza demokratije na Balkanu” (Hurst Publishers i Oxford University Press, 2018.) i “Bošnjaci: Nacija nakon genocida” (Hurst Publishers & Oxford University Press, 2023). Trenutno je saradnik na Institutu Newlines, te član savjetodavnog vijeća Nationhood Laba pri Pell centru za međunarodne odnose Univerziteta Salve Regina, kao i član Savjetodavnog odbora Inicijative Kulin.

Knjiga „Bošnjaci – nacija nakon genocida“ objavljena je u izdanju IK Vrijeme Zenica.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.