Promocija knjige “Andrićev skriveni teatar” u biblioteci

159

Promocija knjige “Andrićev skriveni teatar” autora Almira Bašovića bit će održana u Općoj biblioteci “Muhamed Kantardžić” Breza u četvrtak, 8. februara, u 18:30 sati.

Knjiga “Andrićev skriveni teatar” pokazuje autorovu težnju da Andrića čita na osnovu odnosa koji njegova djela grade prema drugim djelima, žanrovima i postupcima, upućujući na to da književnost ne nudi razumijevanje svog autora, već otvara prostor za shvatanje književnosti kao fenomena koji nudi poseban oblik saznanja koji se sastoji iz “potenciranja glasa drugog”. Almir Bašović ne nudi tek stari-novi pristup djelu Ive Andrića, već pokazuje da su i Andrićeva djela sama po sebi dijametralno suprotstavljena tumačenjima koja iz njih nastoje iščitati jednoznačnost bilo koje vrste.

Almir Bašović rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje kao redovni profesor predaje na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti. Stalni je suradnik na ASU Sarajevo. Autor je knjiga “Čehov i prostor”, “Maske dramskog subjekta”, “Kalemi i biljezi” te “Andrićev skriveni teatar”. Napisao je pet drama, objavljenih u knjizi “Četiri i po drame”. Drame su mu prevođene na jedanaest jezika, a izvođene su u Sarajevu, Zenici, Beču, Brnu, Beogradu, Tuzli i Skoplju. Njegova drama “Priviđenja iz srebrenog vijeka” je u izdanju BZK Preporod objavljena s prevodima na deset jezika. Ista drama je u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena među 120 najboljih suvremenih evropskih komada, a na Festivalu bh drame u Zenici proglašena je za najbolji dramski tekst. Za dramu “Kreketanje” dobio je nagradu na Pozorišnim igrama u Jajcu. Za knjigu “Četiri i po drame” dobio je nagradu Kočićevo pero. Za svoj pedagoški i naučni rad na ASU Sarajevo dobio je nagradu “Dr. Razija Lagumdžija”. Član je Društva pisaca i P. E. N. centra u BiH. Uređivao je književni časopis Život.

Knjiga “Andrićev skriveni teatar” objavljena je u izdanju IKD University Press Sarajevo, a do sada predstavljena u Sarajevu, Tuzli, Podgorici, Konjicu i Travniku.

Uz autora, knjigu će predstaviti Nihada Bećirović i Edin Salčinović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.