Potpredsjednik FBiH Refik Lendo boravio u službenoj posjeti ZDK-u

Puna podrška Vladi koju predvodi premijer Nezir Pivić

271

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo boravio je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastao sa premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Potpredsjednik Lendo je čestitao imenovanje premijeru Piviću i ministrima, podržavši opredjeljenje Vlade ZDK-a da bude od koristi za sve građane i istovremeno vodi računa o ravnomjernom razvoju svih gradova i općina.

-Posebno mi je drago ovo što sam sada čuo od premijera – kako i na koji će način usmjeravati i voditi Vladu, a to je da ona zaista bude od koristi za sve građane ovog kantona. Da bude koordinator, kako u okviru vlade, tako i s premijerom FBiH, ali istovremeno voditi računa o ravnomjernom razvoju svih naših lokalnih zajednica – istakao je Lendo.

Dodaje da će kao jedan od potpredsjednika nastojati kantonalnoj Vladi biti podrška, naročito u okviru koordinacije s Vladom FBiH u smislu da ono što sljeduje ovaj kanton, građanima bude i raspoređeno.

-Iz razgovora s premijerom i Vladom ZDK, ono što mi je posebno drago, shvatio sam da će oni da se prihvate posla te da upravo prave prioritete – kazao je Lendo, koji je naglasio kako su članovi nove vlade ovog kantona “mladi i puni znanja”, ali istovremeno i iskusni te da će građani biti zadovoljni njihovim radom.

Premijer Pivić, potpredsjedniku Lendi je “čestitao na istrajnosti u odbrani demokratije, vladavine prava i principa zakonitosti” jer nije popustio pritiscima prilikom formiranja Vlade FBiH, zbog čega je Vlada FBiH formirana suspenzijiom Ustava FBiH na jedan dan.

Premijer Pivić se zahvalio na posjeti potpredsjedniku Lendi, kojeg su, kako je kazao nakon sastanka, upoznali s aktivnostima i prioritetima njegove vlade. Vlada će iduće sedmice raspravljati o Budžetu za 2024. godinu, kako bi uspjeli usvojiti budžet do 31. decembra.

-Bez obzira što smo došli prije nekih 15-ak dana, želimo da budžet bude maksimalno operativan i na usluzi svim građanima ZDK, kako bi poboljšali standard naših građana – kazao je premijer Pivić.

– Zamolili smo potpredsjednika FBiH da u budućem djelovanju vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli prihoda po svim kantonima i da, bez obzira kakav je politički sastav vlada na kojem nivou, ne bude prepreka pravednijoj raspodjeli prihoda. Mi smo svjedočili da je dugo godina ZDK, ali i drugi kantoni bili neopravdano zanemareni iz razloga što nisu dobivali onu podjelu prihoda kakvu su, praktično, doprinosili punjenju tog budžeta. Mi smo imali jednu takvu izmjenu, ona je djelomično popravljena i smatramo da se u budućnosti trebamo kretati u tom pravcu, da svi građani FBiH, gdje god da žive, trebaju da crpe jednaka prava – rekao je premijer Pivić.

Najavio je da će Vlada ZDK jednako razvijati sve lokalne zajednice, bez obzira iz koje političke partije su na čelu načelnici ili gradonačelnici, a takav odnos očekuje i od Vlade FBiH prema kantonima.

Potpredsjednik Lendo i premijer Pivić su potom posjetili “Arel” Zenica, građevinsku kompaniju specijaliziranu za armiračke radove.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.