Potpisan Sporazum o saradnji Agencije za sigurnost hrane BiH i INZ-a

Jedno zdravlje je nešto što je ključna stvar

551

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dr. Džemil Hajrić i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Senad Huseinagić potpisali su Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i razmjeni. Sporazum je potpisan na marginama prve Regionalne konferencije o značaju “Jednog Zdravlja”, koja je održana u Zenici, u organizaciji INZ-a.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da sam u Zenici, uz domaćinstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, na ovom izvanrednom skupu, uvijek aktuelnoj temi, koja je značajna i koju treba promovirati iz dana u dan. Jedno zdravlje je  nešto što je ključna stvar, multidisciplinarni pristup u rješavanju problema. Direktor Huseinagić i ja smo potpisali sporazum o zajedničkoj saradnji, zajedničkim aktivnostima, sve u cilju unaprjeđenja oblasti sigurnosti hrane, kao i multidisciplinarnom pristupu rješavanju ovih pitanja, istakao je Hajrić.

Direktor INZ-a dr. Huseinagić je istakao da se ovaj Institut, i kroz svoj sami naziv, opredijelio da u okviru brige za zdravlje stanovništva poseban akcenat stavi na sigurnost hrane.

– Iz tog razloga saradnja sa Agencijom je za nas izuzetno važna. Potpisali smo Sporazum o stručnoj naučno-tehničkoj saradnji, radićemo na zajedničkim projektima, a sve sa ciljem da bi osigurali kako bi hrana, koju koristi stanovništvo, u Bosni i Hercegovini, bila što kvalitetnija i što sigurnija, navodi Huseinagić.

Sporazum osim međuinstitucionalne saradnje tretira jačanju sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, a posebno u oblasti praćenja antimikrobne rezistencije.

Agencija će tehnički i stručno doprinijeti realizaciji započetih aktivnosti od strane Instituta, koje se odnose na praćenja antimikrobne rezistencije u BiH, a Institut će nastaviti aktivnosti praćenja antimikrobne rezistencije u BiH u skladu sa zahtjevima Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA).

INZ će rezultate učiniti dostupne Agenciji, kako bi se koristili u izvršavanju propisanih zadataka Agencije, naveli su potpisnici Sporazuma.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.