Obilježen Dan državnosti i u Brezi

1453

Nakon intoniranja državne himne općinski načelnik Halil Tuzlić podsjetio na 25. novembar i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, uputivši iskrene čestitke prvenstveno Brezanima, ali i svim Bosancima i Hercegovcima povodom ovog značajnog datuma, tim povodom se obratila i direktorica Velida-Džafić Zaimović, uputivši iskrene čestitke svim Bosancima i Hercegovcima povodom ovog značajnog datuma.
U sklopu svečane priredbe upriličena je i dodjela nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenika. U nastavku programa u do posljednjeg mjesta ispunjenoj kinosali, bogat kulturno-umjetnički program izveli su članovi recitatorske, folklorne, ritmičke, horske i dramske sekcije. Najviše pažnje privukao je nastup Malog hora pod dirigentskom palicom Sonje Šimunović.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH i UANBRO Breza je imao izložbu slika.

(25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije. Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH. Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.)

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!
[inpost_pixedelic_camera slide_width=”620” slide_height=”420” thumb_width=”75” thumb_height=”75” post_id=”4865” skin=”camera_amber_skin” alignment=”” time=”7000” transition_period=”1500” bar_direction=”leftToRight” data_alignment=”topLeft” easing=”swing” slide_effects=”random” grid_difference=”250” thumbnails=”1” pagination=”0” auto_advance=”1” hover=”1” play_pause_buttons=”1” pause_on_click=”1” id=”” random=”0” group=”0” show_in_popup=”0” album_cover=”” album_cover_width=”200” album_cover_height=”200” popup_width=”800” popup_max_height=”600” popup_title=”Gallery” type=”pixedelic_camera” sc_id=”sc1418244608908”]

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.