MUP ZDK: Upozorenje za građane u vezi paljenja vatre na otvorenom prostoru

835
Ilustracija/Google
Ilustracija/Google

Obzirom da je primjetan veliki broj građana koji borave na lokalnim izletištima prilikom čega često dolazi do paljenja vatre na otvorenom prostoru od strane istih, što za posljedicu može izazvati požare prilikom kojih nastaju veće ili manje materijalne štete, koje su zabilježene na području Zeničko-dobojskog kantona u posljednjih nekoliko godina i izazvale brojne požare sa većom ili manjom materijalnom štetom.

Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnja, a što, se često događa i kada se ne ugasi vatra prilikom kampiranja ili boravka u prirodi.

Posebno se upozoravaju građani da su prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru, dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to:

  • zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme pojačanog vjetra i u blizini šume,
  • oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i drugi zapaljivi materijal,
  • osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  • ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasnu službu na broj 123 ili policiju na broj 122.

Ako nastane požar koji bi imao za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti do 12. godina zatvora po odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH.

Policija apeluje na sve građane, da ne pale vatru na nedozovljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.

Breza X/MUP ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.