MUP ZDK – PS Breza: Obavještenje

2199

Obzirom da se bliži sezona poljoprivrednih i drugih radova na otvorenom, u koju spadaju spaljivanje korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, a kao posljedica navedenog dolazi do požara zbog nesvjesnog spaljivanja korova, prilikom kojih nastaju veće ili manje materijalne štete. Navedene radnje su na području Zeničko-dobojskog kantona u posljednjih nekoliko godina izazivale brojne požare sa većom ili manjom materijalnom štetom.

Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnja, a što često se događa i kada se ne ugasi vatra prilikom kampiranja ili boravka u prirodi.

Posebno upozoravamo građane da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to:

  • spaljivanje korova obavljati samo danju,
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme pojačanog vjetra i u blizini šume,
  • prije početka loženja vatre na većim površinama o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu jedinicu,
  • oko mjesta na kojem će se ložiti vatra očistiti travu i drugi zapaljivi materijal,
  • osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  • ne napuštati mjesto loženja kod se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasnu jedinicu (123) i policijsku stanicu (122).

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti do 12 godina zatvora po odredbama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Apelujemo na sve građane, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.

MUP Zeničko-dobojskog kantona
Policijska stanica Breza

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.