Ministarstvo za boračka pitanja ZDK podržalo pokretanje 53 nova biznisa

546

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je sa 53 pripadnika branilačke populacije iz ovog kantona ugovore o dodjeli podsticaja za samozapošljavanje po programu podsticaja samozapošljavanja “Prvi biznis” u ukupnom iznosu od 530.000 KM.

Resorno ministarstvo navedenim programom sufinansira pokretanje novih firmi, odnosno korisnike koji prvi put registruju djelatnost, a iznos ovog podsticaja je 10.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica naglašava da se program realizuje od 2016. godine i da je na ovaj način do sada podržano pokretanje 470 novih biznisa. Dodaje da je podsticaj ove godine povećan sa 8.000 na 10.000 KM zbog stanja u svijetu i inflacije u našem društvu.

Navodi da je za aktivne mjere zapošljavanja prvobitno bilo planirano 1.000.000 KM, ali da ovaj iznos neće biti dovoljan i da će se osigurati dodatnih 100.000 KM kako bi se zadovoljile iskazane potrebe boračke populacije.

– Svakako dajemo podršku i našim ranijim korisnicima koji su koristili naše programe samozapošljavanje. Imamo u planu da do kraja mjeseca augusta završimo i ostale programe, a to su programi po varijantama „A“, „B“ i „C“, kao i zaključivanje sporazuma sa Federalnim zavodom za zapošljavanje o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, gdje smo opredijelili dodatnih 100.000 KM – rekao je ministar Sirovica.

Pojasnio je da varijanta „A“ podrazumijeva podršku za svakog novog zaposlenog radnika iz branilačke populacije, „B“ varijanta ako je subjekt zadržao registraciju, dok „C“ varijanta, uvedena ove godine, podrazumijeva refundaciju troškova poreza na dobit.

Premijerka Amra Mehmedić rekla je da je ovo izuzetno svečan trenutak, jer se kroz aktivne mjere otvaraju nova radna mjesta za boračku populaciju, a ujedno generišu dodatni javni prihodi.

– Ono što ćemo raditi u narednom periodu jeste da osim ove finansijske podrške, u saradnji s našim razvojnim agencijama, odnosno agencijama gradova i općina, osiguramo jednu vrstu edukacije u dijelu administrativnog poslovanja – rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.