Ministar unutrašnjih poslova ZDK i policijski komesar posjetili načelnika općine Vareš i Policijsku stanicu Vareš

419

U četvrtak, 29. februara 2024. godine, općinu Vareš i Policijsku stanicu Vareš posjetili su ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić, gdje je održan radni sastanak sa načelnikom općine, načelnikom Policijske uprave i komandirom policijske stanice.

Na održanom sastanku u Policijskoj stanici Vareš je razgovarano o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na području općine Vareš, kojom prilikom je konstatovano da u proteklom periodu na   navedenom području nisu zabilježeni događaji koji bi izazvali uznemirenje javnosti, te da je stanje bezbjednosti u svim segmentima u kontinuitetu stabilno i na zadovoljavajućem nivou. U tom smislu, posebno je naglašeno da će se u skladu sa izvršenim analizama i procjenama u narednom periodu nastaviti sa poduzimanjem pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, sa ciljem unapređenja efikasnosti i profesionalizma u postupanju policijskih službenika, sa akcentom na prevenciju kriminaliteta, unapređenje stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja, te javnog reda i mira.

Takođe se razgovaralo i o aktuelnim projektima i aktivnostima koje se realizuju na području općine Vareš, sa posebnim osvrtom na najavljeno otvaranje rudnika srebra, cinka i olova koje je planirano za dan 05.03.2024. godine, kojem će prisustvovati domaći i međunarodni zvaničnici.  S tim u vezi, naloženo je sačinjavanje operativnog plana aktivnosti koje će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeti kako bi najavljeni događaj protekao u sigurnom ambijentu, te kako bi se u nastavku obezbjedili sigurni uslovi za rad Adriatic Metals BH sa aspekta iz nadležnosti Uprave policije.

Ministar Vračo i komesar Gazić su izrazili zadovoljstvo prezentiranim podacima i stanjem sigurnosti na području općine Vareš, te je iskazana opredjeljenost na što boljem osposobljavanju i materijalno-tehničkom opremanju policijskih službenika, što je jedan od važnijih preduslova za profesionalno i efikasno funkcionisanje policijskih struktura u smislu reagovanja na sve sigurnosne izazove.

Nakon toga ministar Vračo i komesar Gazić su posjetili općinu Vareš gdje je održan radni sastanak sa načelnikom općine. Tokom sastanka načelnik Zdravko Marošević je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Vrače i policijskog komesara Gazića, te dao punu podršku u radu policije, naglašavajući da je stanje bezbjednosti u općini Vareš na zadovoljavajućem nivou, te je u tom smislu najavio da će općina raspisati Javni poziv za ugradnju video nadzornog sistema na frekventnim lokacijama na području općine Vareš, koji će nakon ugradnje i puštanja u rad biti predat u nadležnost i upravljanje policijskoj stanici Vareš, kako bi se i na ovaj način svim građanima Vareša, kao i privrednim subjektima obezbjedili još bolji i sigurniji uslovi za život i rad.

Načelnik Marošević se takođe osvrnuo na predstojeći veoma važan događaj za općinu Vareš, cjelokupni Zeničko-dobojski kanton, F BiH i državu Bosnu i Hercegovinu, a odnosi se na početak rada rudnika srebra, cinka i olova u Varešu koji je planiran za dan 05.03.2024. godine, naglašavajući važnost uloge policijskih struktura Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na samoj ceremoniji zvaničnog otvaranja rudnika, kao i funkcionisanja istog u narednom periodu.

Ova posjeta je nastavak zajedničkih aktivnosti ministra i policijskog komesara na obilasku svih policijskih uprava i policijskih stanica, odnosno općina na području Zeničko-dobojskog kantona kako bi se sagledalo stanje u svakoj organizacionoj jedinici i preduzele mjere i radnje na otklanjanju eventualnih nedostatka i unaprijedilo postojeće stanje.

 Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.