Ministar Dedić u Brezi otvorio novoizgrađeni pogon kompanije ‘Kokoda’

1852

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić svečano je otvorio novoizgrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije “Kokoda” d.o.o. u Brezi.

Bračni par Mahir i Selma Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa i osnivanju kompanije “Kokoda” donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća.

Ministar Dedić je ovom prilikom istakao da je intencija programa Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pomognu vrijednim poljoprivrednim proizvođačima.

– Mi danas svjedočimo otvaranju novoizgrađenih proizvodnih kapaciteta za uzgoj i tov pilića u Brezi. Svakom od proizvođača, u početku je potrebna podrška države. Stoga smo uz podršku grant sredstava resornog ministarstva i povoljna sredstva osigurana iz kreditne linije Razvojne banke FBiH podržali investiciju – kazao je Dedić.

Naglasio je da će proizvodnja biti podržana i u ovogodišnjem budžetu. Otvoren je i javni poziv za nove investicije za nabavku nove opreme, mehanizaciju i izgradnju objakata u poljoprivrednom prehrambenom sektoru.

– Sretni smo da naši poljoprivredni proizvođači započinju takve projekte, te da su oni garancija da ćemo imati više domaće hrane, imat ćemo veću prehrambenu sigurnost i da u Bosni i Hercegovini imamo resurse, vrijedne ljudi koji to mogu realizirati – naglasio je ministar Dedić.

Bračni par Hodžić ističe kako je sve veća potražnja na tržištu za hranom te su u tom pravcu odlučili usmjeriti investiciju. Prije dvije godine došli su na ideju o uzgoju brojlera. Pokrenuli su projekt, te su uložili dosad 500.000 KM. Zahvaljujući i grant sredstvima resornog ministarstva u iznosu od 128.900 KM uspjeli su realizirati projekt.

– Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Dedićem, koji su prepoznali naša nastojanja da svojim radom doprinesemo boljem poslovnom ambijentu i podrže nas kroz program kojim je uz grant sredstva ministarstva od 129 hiljada KM osigurana i povoljna kreditna linija Razvojne banke FBiH. Svakako zahvalnost dugujemo i lokalnim vlastima kao i našim poslovnim partnerima. Očekujem da kroz određeno vrijeme uposlimo i dodatne radnike i proširimo proizvodnju – kazala je direktorica kompanije “Kokoda” Selma Hodžić.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić je porodici Hodžić poželio sreću i uspjeh u radu, te naglasio da je otvorenje objekta mali, ali značajan korak za napredak te općine.

– Ovaj objekat je dokaz da naša sredina ima privrednu perspektivu, da naši građani trebaju ostati ovdje i ulagati u malu privredu i tako osigurati egzistenciju svojoj porodici, ali i razvijati sveukupnu privredu društva, naše lokalne zajednice i naše domovine – kazao je on i zahvalio ministru Dediću i svima koji su doprinijeli realizaciji projekta koji ima blistavu budućnost.

Objekat će, kako je rečeno, tokom otvorenja imati mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim bosanskohercegovačkim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.

Izvor: fena.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.