Ljetna škola inovatorstva GeekFEST2014 završena na IUS-u

1199

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) organizovao je i ove godine Ljetnu školu inovatorstva – GeekFEST2014, koja se održala od 25. do 29. augusta 2014. godine.

GeekFEST2014 je okupio grupu od 35 talentovana srednjoškolaca, uglavnom trećeg i četvrtog razreda, sa područja cijele Bosne i Hercegovine, koji su pohađali petodnevni program programiranja mobilnih aplikacija. Ove godine tema Škole bila je programiranje crossplatformapps koristećiCordova softver. Za izradu projekta (vlastite aplikacije) polaznici su imali pristup savremeno opremljenim univerzitetskim laboratorijama IUS-a. Nastava se odvijala na engleskom jeziku i uključivala je predavanja i intenzivan laboratorijski rad, kao i gostujuća predavanja motiviranih IKT bh. stručnjaka.

Predavači na GeekFEST2014-u su bili mladi stručnjaci računarskih nauka sa IUS-a. Inicijator i vođa projekta Ljetna škola inovatorstva GeekFEST2014 je doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović, predavač na programu Računarskih nauka i inžinjeringa i šefica Odbora za istraživanje IUS-a. “Cilj nam je da nadahnemo mlade ljudi za tehničke nauke i istraživanje, kao i za osnivanje svojih kompanija. Nadam se da će, za nekoliko godina, sadašnji polaznici biti predavači na ovom godišnjem događaju”, istakla je dr. Hasić.

Pored besplatne nastave, polaznicima je obezbijeđena hrana i smještaj u studentskim domovima u okviru kampusa IUS-a, na Ilidži, kao i zanimljive vannastavne aktivnosti.

Andrej Crnić, učenik Mašinsko tehničke škole iz Sarajeva, na GeekFEST2014 je, kaže, došao radi druženja sa vršnjacima iz raznih krajeva BiH, te radi sticanja novog znanja i iskustva. “Profesori i kolege su bili odlični. Uz to, proširio sam svoje znanje i dobio dosta dobrih ideja”.

Učešće na GeekFEST2014-u bilo je idealna prilika za mnoge učenike da svoja teoretska znanja primijene u praksi. “Za GeekFEST2014 sam saznao putem jednog web portala koji je objavio informaciju o ovoj ljetnoj školi. Moja želja za znanjem me je motivisala da apliciram. Nadam se da će mi znanje iz programiranja koje sam ovdje stekao itekako koristiti u mom daljem obrazovanju”, rekao je Aleksa Pandurević sa Pala.

Jedna od učesnika, koja po drugi put učestvuje na GeekFEST školi, je Merima Genjac iz Visokog. „GeekFEST2013 je bio prelijepo iskustvo za mene, pa sam odlučila i ove godine da apliciram. Preporučila bih svim učenicima, koji žele da kroz slobodu duha i bez pritiska nauče nešto novo, i koji su motivisani za rad, da dođu na ovakve manifestacije”. O kolegama kaže sve najbolje. “Pa, i nismo neki “geek-ovi” kako se činilo na početku”, rekla je kroz smijeh Merima.

Za najbolja tri projekta, koja su učenici osmislili tokom trajanja GeekFEST2014, proglašeni su:

  1. Tarik Ćosović, Dajana Mojsilović, Amela Sadić i Crnić Andrej,
  2. Faris Fazlić, Adna Hadžialić, Alma Kurbegović, Adnan Arnautović i Benjamin Krehić,
  3. Elsadet Dervišević, Imrana Horozović, Damir Ristić i Selma Gološ.

Ljetnu školu inovatorstva GeekFEST2014 podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta “Partnerstvo za inovacije” (www.innovation.ba), kao i lokalne IKT kompanije.

(http://news.ius.edu.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.