Lažno optužen uspješni trener Edin Kajević

1281

Povodom nedavnih tekstova koji su objavljeni u medijima, a u kojima se iznose neosnovane tužbe protiv trenera Taekwondo kluba ”BOSNA” iz Visokog gosp. Edina Kajevića, dvadeset godina postojeći Taekwondo savez BiH se ovom prilikom po prvi put obraća široj BiH javnosti s ciljem pojašnjenja trenutne situacije u ovom olimpijskom borilačkom sportu.

Naime, pored ovog dvadeset godina postojećeg Taekwondo saveza BiH, već nepunu godinu dana postoji i još jedan Taekwondo savez BiH koji je zvanično registrovan u Ministarstvu pravde BiH 25.06.2013. godine.

Ovaj savez je registrovan od strane lica koja su do momenta registracije bili članovi postojećeg Saveza koji je prvi put registrovan 1993. godine i od tada je član Sportskog saveza BiH, Evropske taekwondo unije i Svjetske taekwondo federacije, a od 1996. godine je član Olimpijskog komiteta BiH i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Napominjemo da se protiv ovog izdatog rješenja trenutno vodi proces upravnog spora pred Sudom BiH.

Dakle, dvadeset godina postojeći savez je priznat i aktivan kako na državnom tako i na međunarodnom nivou, za razliku od novoformiranog paralelnog saveza kojeg jedino prizna Ministarstvo pravde BiH i čijom registracijom su prekršeni određeni zakonski propisi i pravilnici od kojih izdvajamo samo neke:

1.      Pravilo 29. Glava III Olimpijske povelje koja je prema Članu 4. Zakona o sportu u BiH integralni dio Zakona i temelj međunarodne zasnovanosti sporta u BiH.

2.      Lozanska deklaracija, tačka 2. koja je također prema Članu 4. Zakona o sportu u BiH integralni dio Zakona i temelj međunarodne zasnovanosti sporta u BiH.

3.      Statuti Svjetske taewondo federacije (WTF) i Međunarodne taekwondo federacije (ITF) koji su isto tako prema Članu 4. Zakona o sportu u BiH integralni dio Zakona i temelj  međunarodne zasnovanosti sporta u BiH.

4.      Član 22, stav 2. Zakona o sportu u BiH koji predviđa: „za jedan sport na nivou BiH može da se osnuje samo jedan sportski savez“.

5.      Član 73. Zakona o sportu u BiH koji predviđa da: Olimpijski komitet BiH i sportski savezi na nivou BiH koji su djelovali do donošenja ovog Zakona nastavljaju svoj rad i djelovanje“ s tim da trebaju izvršiti preregistraciju

6.      Glava 10. Startegije razvoja sporta u BiH jasno predviđa Taekwondo kao jedinstvenu sportsku granu, koja se sastoji od dvije grane sporta (taekwondo i tradicionalni taekwondo) predstavljene kroz jedan sportski savez tj. Taekwondo savez BiH.

Problemi su nastali onog momenta kada se postojeći i priznati TKD savez BiH nije uspio preregistrovati po ”Zakonu o sportu u BiH” iz 2008. godine što je krivica rukovodećih ljudi Saveza, a među njima glavnu krivicu snose one osobe koje su zbog svojih ličnih interesa osnovale i registrovale novi Taekwondo savez BiH.

Jedan od onih koji je najviše doprinio trenutnom lošem stanju u ovom sportu je gosp. Zejd Dukmenić koji je bio kandidat za predsjednika priznatog Saveza 2012. godine.

Međutim, njegov izbor nije prošao i svoju kandidaturu je povukao prije glasanja na skupštini jer nije dobio podršku hrvatskih klubova sa kojima se samo nakon godinu dana udružio i formirao novi paralelni Taekwondo savez BiH.

Samo želimo da napomenemo da je gosp. Željko Dukmenić porijeklom iz Osijeka (Hrvatska) i prije dvadesetak godina primio je islam i izabrao ime Zejd.

Od pokretanja svoje Taekwondo akademije ”Zejd” 1994. godine gosp. Dukmenić se s puno elana predstavlja i ponaša kao vođa bošnjaka u taekwondo sportu.

I to mu je uspjevalo punih dvadeset godina. Mnogi su mu to odobravali i prihvatili ga kao takvog za razliku od hrvatskih taekwondo klubova koji su mu se od početka konstantno suprostavljali.

Tako su ti hrvatski klubovi bili glavni ”krivci” zašto gosp. Dukmenić nije izabran za predsjednika priznatog Saveza na pomenutoj skupštini 2012. godine.

Međutim, nakon samo godinu dana, gosp. Dukmenić se na neshvatljiv način uspjeva dogovoriti i sa tim istim hrvatskim klubovima formirati novi paralelni Taekwondo savez BiH koji mu je omogućio da dobije tako željenu funkciju predsjednika Saveza. Postajanjem predsjednikom nepriznatog paralelnog saveza, gosp. Dukmenić je pokrenuo kampanju priključivanja bošnjačkih klubova svom savezu u čemu je u početku imao i značajnog uspjeha.

Naravno, taj uspjeh je postigao na osnovu svog ”bošnjačkog” patriotizma.

Ali, za vrlo kratko vrijeme ti klubovi su prepoznali pravo lice gosp. Dukmenića i njegovu pravu ulogu u taekwondo sportu.

Nakon toga, tj. početkom ovog mjeseca, ti se klubovi vraćaju i aktivno učestvuju u Taekwondo savezu BiH kojeg prizna preko 80%  taekwondo klubova iz cijele BiH (tačnije oko 65 klubova), a gosp. Dukmenića ostavljaju da bude predsjednik nepriznatog paralelnog saveza kojeg sada čini 13 hrvatskih klubova i 3 bošnjačka kluba koji ga podržavaju, a među kojima je i njegov vlastiti klub.

Međutim, gosp. Dukmenić im to ne oprašta i protiv njih pokreće medijsku kampanju.

Jedan od onih kojem gosp. Dukmenić nikako ne može oprostiti je klub koji je i povod ovog prvog oglašavanja u javnosti od strane priznatog saveza.

Radi se o veoma uspješnom TKD klubu ” Bosna” iz Visokog i njihovom treneru gosp. Edinu Kajeviću.

Naime, posljednjih dana gosp. Dukmenić je pokrenuo veliku medijsku kampanju i pokušava oskrnaviti ugled koji je ovaj priznati trener postigao.

U optužbi se tvrdi da je gosp. Kajević navodno ”lažirao godišta 24 borca, od kojih je na ”1.Kupu BiH” prikupio 74 lažna boda od mogućih 92, dok je na turniru ”Prijatelji Hadžića” prikupio sedam lažnih bodova”.

Ovaj pokušaj revanšizma gosp. Dukmenića prema gosp. Kajeviću se lako pobija sa samo dvije činjenice:

1.      Gosp. Kajević jest ”mijenjao” starosnu dob takmičara, ali je to učinio kako Svjetska taekwondo federacija dozvoljava, a to je da se mlađi uzrasti prebace u veće.

Problem bi bio da je to radio obrnuto. Pa ovo je praksa koje se sprovodi na svim nivoima takmičenja i od većine trenera. Pa i gosp. Dukmenić je to radio i radi i sada.

2.      Druga činjenica je čiste tehničke prirode. U spomenutoj optužbi se navodi da je TKD klub ”Bosna” na ”1.Kupu BiH” prikupio 74 lažna boda od mogućih 92” . To nije tačno jer je ovaj klub imao 349 bodova. To se lahko može provjeriti na linku od stranice za registraciju takmičenja gdje se nalaze rezultati navedenog takmičenja: http://www.tkd-natjecanja.com.hr/pdf/results/rezultatiKupBiH2013.pdf.

Isto tako se navodi da je na turniru ”Prijatelji Hadžića” prikupio sedam lažnih bodova”. I ova optužba je nestinita jer je u pitanju takmičar koji je prebačen iz uzrasta juniora u uzraste seniora.

Na ovom turniru TKD klub ”Bosna” je imao  ukupno  170 bodova, a drugoplasirani TKD klub ”Nur” imao 108 bodova, tako da je situacija u konačnici  bila 62 boda razlike što znači da ”navodno lažiranje” nema uopšte smisla i potrebe jer 7 bodova ništa ne mijenja poredak u ukupnom plasmanu. Isto ovo se može provjeriti na na sljedećem linku: http://www.tkd-natjecanja.com.hr/pdf/results/rezultatiHadzici2013.pdf.

Nakon ovog prvog dopisa, priznati Taekwondo savez BiH će vjerovatno vrlo brzo uputiti još jedan dopis široj javnosti koji će vjerovatno biti još jedan demant na nove lažne optužbe od strane gosp. Dukmenića prema nekom iz priznatog saveza. U tom dopisu priznati savez će putem medija gosp. Dukmeniću postaviti neka pitanja, od kojih sada izdvajamo samo jedno od lakših.

Ono glasi: ” Gosp. Dukmeniću, šta bi sa onih 100.000,00 KM koje ste 2008. godine dobili od Kantona Sarajevo za organizaciju vašeg privatnog takmičenja, a koje nikad niste organizovali?”.

Rukovodstvo dvadeset godina postojećeg i priznatog Taekwondo saveza BiH.

TKDS BiH

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.