Kangal je pas koji ima najjači ugriz na svijetu, ne smije da ga šeta osoba mlađa od 18 godina

Ako želite pravog zaštitnika za svoju porodicu, ovaj pas je baš za vas

1717
foto: Profimedia
foto: Profimedia

KANGAL je pasmina pasa poznata po svojoj impresivnoj veličini i snažnom tijelu, koje je prekriveno gustom dlakom različitih nijansi sive boje. Njegovo puno ime je kangal čoban köpeği, ali je u svijetu poznat i kao kurdski kangal i turski kangal. Ta pasmina smatra se jednim od najboljih pasa čuvara na svijetu. Vrlo su hrabri, brzi, okretni i odani svojim dužnostima. Iako izgledaju zastrašujuće i vrlo su zaštitnički nastrojeni, oni su nježni divovi koji pružaju bezuslovnu ljubav svome vlasniku. Također, iako su sjajni psi čuvari, vrlo su mirne prirode. U Turskoj se smatra njihovim nacionalnim psom i njegov lik se nalazi na turskoj poštanskoj marki.

Poljoprivrednici iz okruga Kangal u provinciji Sivas u Turskoj bili su suočeni s velikim problemima. Predatori poput vukova i medvjeda neprestano su napadali i tako im smanjivali broj stada ovaca. Trebao im je neko ko će se moći suprotstaviti tim grabežljivcima i zaštititi ovce i imanje. U tom trenutku pojavio se kangal. Ime potiče od grada Kangal, a danas te pse nazivaju sivas kangal ili kangal čoban kopegi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ovi psi su se mogli pronaći samo u regiji Sivas do ‘80-ih, a sada se mogu naći širom svijeta, ali još uvijek uglavnom u Turskoj. Priča o žestokom zaštitniku brzo se proširila i uskoro su ih i ostali seljaci počeli uzgajati. Kako muslimani nisu smjeli da drže pse u kući, kangali su ostajali napolju. Izolacija im je pomogla da postanu jaki i žestoki zaštitnici.

Zanimljivo je da dva do tri kangala mogu savršeno zaštititi od 150 do 250 ovaca.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako može biti izuzetaka, turski kangali nisu agresivni prema ljudima. Ako nema prijetnje ili provokacije, oni neće bez razloga djelovati agresivno. Posebno su vrlo zaštitnički nastrojeni prema ženama i djeci. Ako kangal lovi osobu, kad je uhvati, srušiće je na zemlju i staviti prednje noge na nju. Vrlo su hrabri i uglavnom su odgajani u parovima, stoga će tokom borbe paziti jedan na drugoga i nikada neće dopustiti da neko od njih nastrada.

Još jedna zanimljivost, ova pasmina pasa ima najjaču silu ugriza na svetu.

Iako je mirna pasmina, u Danskoj je potpuno zabranjena (uvoz, uzgoj i prodaja). U Ukrajini su na popisu opasnih pasa, a u Bjelorusiji ih moraju držati u ograđenim prostorima s natpisom na njemu. Osoba koja nema potvrdu da zna kako pravilno postupati s tom pasminom, ne može ih šetati, kao ni osoba mlađa od 18 godina.

Izvor: Stil

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.