Kako mačke mogu pozitivno uticati na vaš um, tijelo, dušu i kako liječiti određene bolesti

785

Uloga mačaka u našim životima može biti mnogo dublja nego što to možemo pretpostaviti na prvi pogled. Osim što su simpatični kućni ljubimci, mačke imaju izvanrednu moć da utiču na naš um, tijelo i dušu.

Mačke su često više od samo kućnih ljubimaca. One su prirodni empati koji imaju nevjerovatan dar da donesu olakšanje i harmoniju u našim životima. Njihova prisutnost može imati pozitivan uticaj na naše umove, tela i duše.

Prvo, mačke su poznate po svojoj umirujućoj prisutnosti. Njihova nježna energija može da umiri stres i napetost koju svakodnevno doživljavamo. Kada se mazimo s mačkom ili je jednostavno gledamo kako spava, osjećamo kako se naš um postepeno opušta, a brige nestaju.

Također, mačke nas podstiču na prisutnost i trenutak. One ne brinu o prošlosti ili budućnosti, već uživaju u sadašnjem trenutku. Ova lekcija o prisutnosti može nam pomoći da se oslobodimo negativnih misli i zabrinutosti koje nas opterećuju.

Fizički kontakt s mačkom također ima svoje prednosti. Maženje mačke može smanjiti nivo stresa i anksioznosti, sniziti krvni pritisak i podstaći lučenje endorfina, tzv. „sretnih hormona“. Ovo može doprijeti opštem osjećaju blagostanja i smanjiti emocionalne napetosti.

Na emocionalnom nivou, veza između mačke i vlasnika može biti izuzetno duboka. Mačke su često intuitivne i mogu prepoznati kada nam je potrebna podrška ili utjeha. Njihova prisutnost i nježnost mogu nas ispuniti osjećajem ljubavi i povezanosti.

Mačke su poznate po svojoj sposobnosti da opuste ljude i olakšaju spavanje. Njihov ritmički zvuk disanja i umirujući pokreti mogu nam pomoći da lakše zaspimo i bolje se odmorimo tokom noći. Mnogi vlasnici mačaka primjećuju da imaju mirniji san i manje problema sa nesanicom kada spavaju sa svojom mačkom.

U suštini, mačke su čudesni bića koja nas podsjećaju na važnost brige o sebi i prisutnosti u svakom trenutku. Njihova sposobnost da leče naš um, tijelo i dušu čini ih neprocjenjivim članovima naših domova i dragocjenim izvorom ljubavi i podrške.

Mačija terapija: Kako liječiti određene bolesti uz pomoć mačke

Jednog dana, u Londonu, u institutu koji se bavi proučavanjem terapija primijenjenih na ljudima, mačka po imenu Marta je ušetala u laboratoriju. Dok je prolazila pored generatora niske frekvencije, senzori su se uzbunili.

Naučnici su potom izmjerili elektromagnetno polje mačke i shvatili da mačka može zamjeniti skup generator – njeno polje je bilo jače. Niska frekvencija struje koristi se za tretiranje hroničnih upala.

Nakon ovog neočekivanog rezultata, odlučili su se na eksperiment: jedna grupa ljudi je tretirana generatorom niske frekvencije, dok je druga grupa tretirana uz pomoć mačke. Rezultat? Oni koji su podvrgnuti „mačijoj terapiji“ su svi bili izliječeni, dok je u drugoj grupi samo polovina pacijenata ozdravila.

Mačje krzno stvara niskofrekventnu struju, dok kontakt između dlake stvara snažno električno polje. Ove struje mogu djelovati na upalne procese i ubijati mikrobe. Osim toga, jedna mačka može zamjeniti do 5 modernih generatora niskofrekventne struje. Samo životinja ne trpi nikakvu štetu i zna kada da završi sesiju i brine se o sebi.

Terapija je posebno efikasna za tretiranje zglobova i ginekoloških problema. Žene mogu jednostavno staviti mačku na stomak, maziti je dvadesetak minuta kako bi postigle terapeutski efekat.

Terapija „dodir mačke“ poboljšava cirkulaciju krvi i regeneriše tkiva. Masaža koju mačke prave svojim kandžama zapravo djeluje na refleksne tačke, slično akupunkturnim iglama.

Treba napomenuti da i predenje mačke (zvučna terapija) ima svojstva. Predenje je jače od ultrazvučne terapije (mačka prede i da bi se izliječila, osim što prede od zadovoljstva). Frekvencijski pojas preenja (25 – 50 Hz, sa vrhovima do 150 Hz) jača kosti, poboljšava cirkulaciju mozga, stabilizuje krvni pritisak i rad srca.

Mačke znaju kako da transformišu energiju bolesti, kako da razmjene svoju energiju sa ljudskom (energija mačaka je veoma slična ljudskoj).

Postoje „jin“ bolesti sa manjkom energije (neplodnost, artritis, hipotenzija, hronični umor), gdje se životinja postavlja tako da je glava lijevo, a zadnji deo tela desno. Bijele mačke su pogodnije za ove bolesti.

Za „jang“ bolesti (hipertenzija, srčani i moždani udar), mačka se stavlja u obrnuti položaj; crne mačke su pogodnije za ove bolesti. Sive i tigraste mačke su „univerzalne“ i liječe sve, dok riđe mačke svoje ljude ispunjavaju pozitivnom energijom.

Postoji i teorija da je mačka jedina životinja sposobna apsorbovati manju količinu negativne energije, što je razlog što često vidimo mačke pored računara i uređaja. Na kraju krajeva, mačka osjeća kada se u određenoj tački ljudskog tijela mjenja energetski potencijal i, oslanjajući se na to, uravnotežava ljudski energetski sistem.

Terapija mačkama može otkriti unutrašnje podlive, da ne pominjemo obnavljanje ćelijskih promjena. Oni koji vole mačke, zapravo rjeđe posjećuju ljekare od onih koji ih izbjegavaju.

Nemoguće je natjerati mačku da tretira svog vlasnika; mora postojati ljubav i povjerenje između njih dvoje; mačke su vrlo osjetljive na to kako se prema njima postupa. Mačka je spremna i da umre ako je njen vlasnik akumulirao previše negativne energije…

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.