JU Centar za socijalni rad Breza: Obavještenje u vezi obnove prava na dječiji dodatak

657

U skladu sa instrukcijama Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH, JU Centar za socijalni rad Breza će od 14. avgusta .2023. godine početi sa prijemom zahtjeva za obnavljanje prava na dječiji dodatak utvrđen u skladu sa Zakonom o materijalnoj podršci porodici FBiH.

Svi oni koji su predali zahtjev za ostvarivanje prava u oktobru 2022. godine, odnosno kojima se pravo priznaje od 01. oktobra 2022. do 31. septembra 2023. godine, dužni su do 31. avgusta 2023. godine uz ispunjen zahtjev dostaviti i sljedeću dokumentaciju:

1. Ovjerena kućna lista (navesti sve članove domaćinstva).
2. CIPS – dokaz o prebivalištu ne stariji od 3 mjeseca. Za sve članove domaćinstva navedene na kućnoj listi dostaviti CIPS sa istim adresama prebivališta. U slučaju da navedeno nije moguće urediti u smislu da svi članovi domaćinstva imaju istu adresu prebivališta, dostaviti pisanu izjavu u kojoj će se objasniti zašto se adrese prebivališta ne mogu uskladiti a svako obrazloženje će cijeniti Centar prilikom izrade rješenja. Izjava ne mora biti ovjerena.
3. Uvjerenje o nezaposlenosti ne starije od mjesec dana za sve punoljetne članove domaćinstva – Služba/Biro za zapošljavanje.
4. Ovjerene izjave za sve članove domaćinstva da u toku 2023. godine nisu ostvareni prihodi po osnovu nasljedstva i životnog osiguranja. Podnosilac zahtjeva može jednom izjavom obuhvatiti svu maloljetnu djecu i sebe. (npr. Majka izjavljuje da nije ostvarila prihode i u izjavi navodi da je isto slučaj i za maloljetnu djecu navodeći pri tome i imena djece). Ukoliko su prihodi ostvareni, navesti u kojem iznosu.
5. Pisana izjava da se dokazi i činjenice iz preostale predate dokumentacije iz oktobra 2022. godine, nisu mijenjali odnosno da nije došlo do izmjena u sadržaju iste (rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu itd.) Izjava ne mora biti ovjerena.

Nepotpune zahtjeve Centar neće zaprimati.
Ostalu potrebnu dokumetnaciju će kao i prethodnih godina službenim putem prikupljati Centar.

Korisnici koji ne podnesu zahtjev za obnavljanje prava, isti će po isteku prava morati ponovo podnijeti zahtjev za priznavanje prava i obnoviti svu prethodno dostavljenu dokumetnaciju čime sebe izlažu dodatnim troškovima.

Sve ostale informacije možete dobiti putem telefona 032/783-912.

JU Centar za socijalni rad Breza

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.