IZBORNA KAMPANJA

1846

Sutra, 12. septembra je dan kada službeno počinje izborna kampanja za Opće izbore 2014. godine i traje do 11.10.2014. godine do 07:00 sati  ujutro kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima. 
U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je:
1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje
2) vođenje kampanje na način kojim se narušava  polna (rodna!) ravnopravnost,
3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove  i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je  samo na onim mjestima  predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;
4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;
5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;
6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i  izbornim pravilima;
7) lažno predstavljanje  u ime bilo kog političkog subjekta;

Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili nadrugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike, da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. Centralna izborna komisija BiH poziva predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

Poglavljem 15 Izbornog zakona BiH  (član 15.10) je propisan maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje. Rješenje je nađeno u ograničavanju novčanih sredstava koja se mogu potrošiti u kampanji, i to tako da je propisano da se može potrošiti najviše 30 feninga ( za kantonalni nivo 20) po biraču u izbornoj jedinici u kojoj politički subjekt ima ovjerenu kandidatsku listu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.