Izazovi razvoja industrije video igara u Bosni i Hercegovini

497

Danas je na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology održana prezentacija studije pod nazivom “Analiza industrije videoigara u BiH – prepreke i mogućnosti” u organizaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i SSST Univerziteta.

Predmetna studija, koja je kreirana u okviru projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, kojeg sufinansira Evropska unija i vlada SR Njemačke, nudi detaljan presjek trenutne situacije te razvojnog potencijala bh. industrije videoigara, analizu cjelokupnog ambijenta u kojem se ista razvija, te konkretne preporuke koje imaju za cilj stvaranje pretpostavki za nesmetan rast ovog potencijalno značajnog privrednog sektora.

“Posljednjih nekoliko godina u cijeloj Evropskoj uniji industrija igara je jedna od najbrže rastućih. Ovo nam je zanimljivo zato što fizički možete biti bilo gdje u svijetu i razvijati taj sektor. Na ovom projektu sarađujemo sa SSST-om i želimo naučiti više o industriji igara u BiH. Želimo saznati sa kakvim se problemima suočavate, kakva je postojeća infrastruktura, da li fali developera i u kojem smjeru se ovaj segment industrije može razvijati. Jako nam je drago što smo danas ovdje da čujemo nalaze ove studije.” – kaže Eva Näher, programska direktorica GIZ-a u BiH.

Tokom prezentacije “Analiza industrije videoigara u BiH – prepreke i mogućnosti”, profesorica Belma Ramić-Brkić i viši asistent Bojan Mijatović sa Univerziteta SSST, Fakultet za dizajn i razvoj videoigara, su predstavili studiju, a zaključak je da IT industrija u Bosni i Hercegovini bilježi značajan i ubrzan rast uz prihode procijenjene na blizu milijardu KM u 2022. godini. Industrija videoigara za sada ostvaruje komparativno skromnije finansijske i poslovne rezultate, uz stalan rast.

“Ovo je prva analiza industrije videoigara za tržište Bosne i Hercegovine. Zanimalo nas je gdje smo to u poređenju sa susjednim zemljama. Finansijski gledano, ne možemo se baš porediti, ali ovo je mlada industrija u BiH. Na cijeloj teritoriji naše zemlje i u region nedostaju obrazovni program za ovaj kadar. Imamo samo jedan akreditovani univerzitetski program i niz kurseva. Primjer dobre prakse imamo u Hrvatskoj, gdje je implementirano zvanje tehničara razvoja videoigara u srednjoj školi. Ovaj program upisuje veliki broj djece. Tu vidimo potencijal i za BiH.” – pojašnjava profesorica Belma Ramić-Brkić, dekanesa Fakulteta kumpjuterskih nauka na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology.

U Bosni i Hercegovini trenutno djeluje samo deset kompanija, jedan tim i jedno udruženje koji se direktno bave razvojem videoigara. Uz njih, primjetna je i aktivna freelance zajednica koja uglavnom radi za međunarodne klijente ili na razvoju vlastitkih igara. Iako je evidentan tržišni potencijal u BiH kada je u pitanju razvoj industrije videoigara, on je i dalje u najranijoj fazi razvoja, jer je većina kompanija registrovana u prethodnih pet godina.

Kada je riječ o ulaganjima u ovu vrstu industrije u BiH, u okviru EU pomoći postoje mogućnosti za podršku ovim projektima, međutim entitetske vlasti još nisu učestvovale u projektima koji se bave gamingom, iako ističu da su zainteresovani za ulaganje u razvoj ove grane IT industrije. Iako je Sarajevo School of Science and Technology jedini akreditovani univerzitet koji nudi diplome iz oblasti dizajna i razvoja videoigara, ogroman je potencijal i za ostale obrazovne institucije, jer oblasti vezane za razvoj videoigara obuhvataju interdisciplinarne vještine koje uključuju programiranje, dizajn, umjetnost, matematiku i inženjering.

Najveći izazovi sa kojima se suočava industrija videoigara u BiH su nedostatak stručnjaka iz ove oblasti, slaba infrastruktura, te regulatorne barijere i ograničenja. Kada govorimo o preprekama zajednice, odnosno potencijalnih konzumenata, to su ograničen internet, pristup hardveru i softveru, te kod nas još uvijek uvriježen stav da su videoigre dokolica i da nemaju edukativan i interaktivan sadržaj koji razvija znanja, vještine, motoriku, pospješuje pamćenje.

“Industrija videoigara ne podrazumijeva samo igranje igara, nego i veoma ozbiljnu proizvodnju softvera koji ima potencijal za veliko tržište. To može privući strane investicije u BiH, ali i podići turističku ponudu naše zemlje kroz e-sports i druga takmičenja koja privlače veliki broj turista. Moramo raditi na dizanju svijesti u industriji videoigara, a onda na razvoju kadra, jer kompanije ne mogu naći kadar koji je spreman da odmah počne raditi. Veliki broj kompanija gubi vrijeme na obučavanje kadra. Javne investicije u ovaj sektor su gotovo nepostojeće, kao i zakonski okviri u kojima operira industrija videoigara, te su to takođe stvari na kojima moramo raditi u budućnosti.”- izjavio je Bojan Mijatović, viši asistent sa Univerziteta SSST.

Studija pod nazivom “Analiza industrije videoigara u BiH – prepreke i mogućnosti” detektovala je i preporuke koje bi u budućnosti mogle učiniti da se ova IT grana brže razvija a to su prije svega podizanje svijesti o razvojnom potencijalu gaminga, što podrazumijeva ukazivanje na važnost videoigara, isticanje različitih karijernih puteva i mogućnosti ostvarivanja zaposlenja u ovom sektoru, isticanje ekonomskih i finansijskih potencijala, te ukazivanje na značaj povezanosti sektora videoigara i turističkog sektora, kroz e-sports, interaktivne mape turističkih destinacija itd. Važno je i udruživanje svih aktera koji djeluju u ovom sektoru, poticanje investicija, aktivno promovisanje i podržavanje učešća žena, te rad na podršci i umrežavanju sa institucijama i razvojnim i investicionim centrima.

“S obzirom na značajan privredni i društveni potencijal industrije videoigara u Bosni i Hercegovini, Univerzitet SSST planira dodatno obogatiti svoju ponudu relevantnih obrazovnih sadržaja, kako kroz postojeći diplomski program “Game Design and Development” tako i kroz specijalističke obuke koje spadaju u domen neformalnog obrazovanja. Uz obrazovanje, SSST još planira pružiti podršku i procesu umrežavanja kompanija koje se bave gaming djelatnošću, a sa ciljem osnaženja i dalje afirmacije ove iznimno perspektivne industrije.”- kaže Edis Arifagić, Direktor istraživačkog odjela Univerziteta SSST.

Na diskusiji “Industrija videoigara u BiH prepreke i mogućnosti” učešće su uzeli Stefan Filipović, suosnivač kompanije “Legit” d.o.o., Amar Zubčević, suosnivač kompanije “AI Interactive” i Adnan Ćuhara, direktor “PrimeTime” d.o.o. Razgovarali su o izazovima sa kojima se industrija videoigara u Bosni i Hercegovini suočava. I oni su istakli da su najveći problemi nedostatak razvijene zajednice za razvoj videoigara, nedovoljna infrastruktura, ograničen pristup finansijskim sredstvima i investicijama, te regulatorne prepreke koje je potrebno prevladati. Osim toga, problem predstavlja i nedostatak kvalificirane radne snage, što se može smatrati jednim od najvećih izazova za daljnji napredak industrije videoigara.

Zaključak je da s obzirom na kapacitete nacionalne IT industrije, opšte trendove na tržištu, te značajan globalni rast prihoda u ovom sektoru tokom proteklih pet godina, postoji znatan potencijal za daljnji razvoj i širenje industrije videoigara u Bosni i Hercegovini, ali je važno da se uključe svi akteri.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.