INZ: Obilježen Svjetski dan dijabetesa

353

Kampanjom besplatnog mjerenja šećera i pritiska, te predavanjem za studente i građane, danas je u Zenici obilježen Svjetski dan dijabetesa.

Zdrave životne navike

U sklopu projekta “Promijeni životni stil – Smanji rizik!” u Shopping centru „Zenica City Centar“ provedena je trosatna kampanja besplatnog mjerenja nivoa glukoze u krvi i pritiska za građane, te podjela edukativnog i promotivnog materijala o rizicima za nastanak dijabetesa.

– Već je 22 godine kako se u svijetu obilježava ovaj dan, a druga je godina kako to čine studenti Medicinskog fakulteta u Zenici. Uz ovu aktivnost u centru, organizovano je i predavanje o dijabetesu, istakao je Anes Fazlić, lokalni oficir za javno zdravlje pri Asocijaciji studenata medicine u BiH, inače student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Nutricionistica INZ Maja Jonjić-Trifković ističe da je fokus uvijek na prevenciji bolesti, a to je da se zdravim stilovima života i pravilnim prehrambenim navikama postigne da do bolesti uopće ne dođe. to je bio i fokus njenog izlaganja na Medicinskom fakultetu UNZE, na kojem je uz imala predavanje uz prof. dr. sc. Larisu Gavran, te dr. Almu Badnjević.

– Posebna tema je ishrana oboljelih od dijabetesa, kao i prevencija komplikacija, ukoliko je taj dijabetes dobro reguliran, ističe Jonjić-Trifković.

Kada je u pitanju prevencija dijabetesa tip II, ali i drugih hroničnih oboljenja, fokus je na prevenciji gojaznosti, odnosno unosu što manje količine industrijski prerađene hrane, što manje “jednostavnih” ugljikohidrata, bijelog brašna, slatkiša, kolača, sokova, gaziranih napitaka, sa što više prirodne hrane, hrane u svom izvornom obliku, uz umjerenu fizičku aktivnost koja je preduvjet za prevenciju svih hroničnih oboljenja.

Sprečavanje komplikacija

Rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Elma Kuduzović napomenula je kako se Dan borbe protiv dijabetesa na današnji dan obilježava još od 1991. godine, a fokus je na ranom otkrivanju dijabetesa.

-Moto današnje aktivnosti je “Upoznaj svoj rizik, da bi znao svoj odgovor”. Svake godine naše aktivnosti budu zaista popraćene otkrivanjem slučajeva sa povišenim vrijednostima nivoa šećera u krvi, gdje dalje sugerišemo odlazak ljekaru porodične medicine i praćenje da bismo na vrijeme spriječili brojne komplikacije koje dijabetes nosi sa sobom, s obzirom da vrši promjene na krvnim sudovima i na nervima. Pogotovo slučaj dugotrajnog neliječenja, nepridržavanja ishrane i terapije nosi sa sobom brojne komplikacije, koje su poteškoće za zdravlje osoba oboljelih od dijabetesa, a tako nosi i ekonomske troškove – kazala je Kuduzović.

Način ishrane, svakodnevni stres i sve što sa sobom nosi “moderan način života”, dodala je, uzrok su povećanja broja oboljelih, ali od kojih neki nemaju simptome bolesti povišenog pritiska ili šećera u krvi pa su takve osobe posebno ugrožene.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.