Industrijska škola Zenica predstavila novo zanimanje Instalater fotonaponskih sistema

150

JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici predstavila je danas, na uličnom štandu na “Trgu Alije Izebegovića”, novo trogodišnje zanimanje “Instalater fotonaponskih sistema”, koje će biti uvedeno od nove školske godine.

Zainteresovani učenici i njihovi roditelji, kao i drugi građani, mogli su dobiti više informacija o novom zanimanju koje je pobudilo pažnju javnosti s obzirom da nudi dobru perspektivu, jer fotonaponski solarni sistemi postaju sve popularniji i traženiji, a s druge strane nedostaje edukovanih i kvalifikovanih radnika za instalisanje ovih sistema.

– Uvođenje novog zanimanja pokazuje našu posvećenost praćenju potreba tržišta rada i daje adekvatan odgovor na zahtjeve koji se u tranformaciji na obnovljive izvore energije postavljaju pred našu zemlju. Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvlifikaciju za zanimanje Instalater fotonaponskih sistema bit će osposobljeni da montiraju fotonaponske sisteme, postavljaju električne instalacije i spajaju sve komponente, a takođe će se moći brinuti i za njihov nadzor, redovno održavanje i otklanjanje kvarova. Nastavu će voditi tim stručnih profesora koji je prošao i specijalizovanu obuku – rekao je Selvedin Botić, direktor JUMS Industrijska škola Zenica.

Ovog mjeseca je upis prve generacije učenika, a pored ulične promocije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Industrijska škola u Zenici, u saradnji sa Švicarskim Caritasom i Centrom za ekologiju i energiju, 12. juna će organizovati okrugli sto za predstavnike obrazovnih institucija, privrednog sektora, organizacija civilnog društva i medija.

Na okruglom stolu će biti prezentovani rezultati istraživanja u ZDK-u o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i potrebi uvođenja novog zanimanja u koje su bili uključeni učenici završnih razreda, nezaposleni i privredni sektor, te će se diskutovati o mogućnostima i preprekama za provođenje praktične nastave u firmama, da li postoji potreba sa dodatnom obukom odraslih na temu instalisanje fotonaponskih sistema i na koji način se može poboljšati saradnja između privrednog sektora i obrazovnih institucija.

Navedene aktivnosti su dio projekta “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” koje realizuju Centar za ekologiju i energiju i Švicarski Caritas, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.