Halil Tuzlić : Najsretniji sam kada pomažem ljudima

2572

Dolaskom na čelo Općine Breza Halila Tuzlića, koji je 2012. kao nezavisni kandidat za načelnika ostvario ubjedljivu pobjedu sa više od tri hiljade glasova građana, čime je osvojio za 40 odsto više glasova od drugoplasiranog kandidata, mnogo toga se u Brezi popravilo na bolje. Prošle sedmice su u Brezi održani Dani trgovine, zabave, kulture i sporta “Bazenijada 2014”, a primjetni su i pomaci na uređenju gradske jezgre i zadovoljstvo građana. Uostalom, to su Brezani potvrdili i u februaru, kada su, dok su širom BiH buktali protesti i nemiri, organizirali skup podrške načelniku Tuzliću.

Tim povodom, o receptu uspjeha smo razgovarali sa načelnikom Tuzlićem, koji veli da tu nema puno mudrosti. Krenuvši prvo od sebe, od svih zaposlenih u općinskoj administraciji traži da povjerenu dužnost obavljaju savjesno i odgovorno, te zakonito, stručno, odgovorno, pouzdano, brzo i efikasno obavljaju poslove i radne zadatke.

Tim za projekte

NR: Koliko vam je iskustvo privrednika pomoglo u vođenju općinske administracije?

TUZLIĆ: Kao privrednik sam došao na poziciju načelnika i to se vidi. Iz privrede imam ogromno iskustvo, jer kad si privrednik moraš biti i pravnik i ekonomista i građevinar… Kad sam planirao Budžet sa 3,2 na 4,5 miliona KM ekonomski analitičari mojih protivnika su me uvjeravali da je to nemoguće. Kazao sam im “Pustite me da padnem, pa onda pucajte penale”. Naravno to mi je bila samo dodatna motivacija da realiziram zacrtano. I uspjeli smo. Građani reaguju dosta pozitivno. Da bismo što bolje konkurisali za projekte i došli do nepovratnih sredstava, primio sam određeni broj radnika koji rade samo na projektima i iznalaze izvore finansiranja naših potreba. Smatram da bi to trebala uraditi svaka općina. Da ima tim koji prati konkurse i priprema projekte. Kad sam došao na poziciju načelnika rekao sam “Mi nemamo para, ali ih možemo uzimati tamo gdje nam ih nude besplatno”. Obzirom da sam došao iz privrede koristim i svoja poznanstva da uspostavim saradnju sa raznim institucijama. Moj moto je rad, red i disciplina i to tražim i od svih uposlenika u općinskoj administraciji, jer samo tako možemo naprijed.

NR: Vaš dolazak na poziciju načelnika obilježilo je i vrlo optimistično planiranje, ali i izvršenje budžeta. Kako ste planirali prihode ove godine?

TUZLIĆ: Mojim dolaskom na poziciju načelnika, Budžet za 2013. smo uvećali za 41 odsto, dakle sa 3,2 miliona Budžet smo podigli na 4,5 miliona KM. Uprkos nevjerovanjima mnogih u izuzetno teškoj godini ovako optimističan Budžet smo izvršili sa 101 odsto i deficit iz ranijih godina smanjili za oko 650 hiljada KM. Za ovu godinu Budžet smo planirali u iznosu od četiri miliona KM i pored svih zbivanja koja su nas zadesila, od demonstracija, preko jednih do drugih poplava i klizišta, gdje smo imali oko 4,5 do pet miliona KM šteta, mislim da ćemo ispuniti i ovaj budžet. Za prvo polugodište, izvršenje smo imali u procentu 100,02 odsto i mislim da će do kraja godine izvršenje biti 110 odsto jer u ovom periodu, tradicionalno, imamo bolje punjenje.

NR: Koje ste infrastrukturne projekte realizirali i šta ste planirali za naredni period?

TUZLIĆ: Završili smo mnogo infrastrukturnih projekata, a posebno je bitno da se radi o nepovratnim sredstvima, a ne kreditnim zaduženjima. Realizirali smo dosta projekata izgradnje i rekonstrukcije vodovoda, kao što su vodovodi Trtorići, Slivno i Bukovik, u naseljima sa oko 300 domaćinstava. Vodovode u Trtorićima i Bukoviku ćemo ove godine pustiti u funkciju, a Slivno nagodinu. To je područje gdje ljudi decenijama čekaju na rješenje ovog problema. Kad je u pitanju gradski vodovod, najblaže rečeno, on je nakaradno urađen. Kad su radili vodovod u kojeg je utrošeno 4,6 miliona KM pare su bukvalno bačene. Prečistač koji je tada izgrađen jednostavno nema funkciju, jer ga je trebalo izgraditi ispod Milkinog vrela, na ulazu u grad, jer džaba je prečišćenu vodu pustiti ako će se na narednom vodozahvatu zamutiti. Međutim, oni koji su nekada radili te projekte o tome nisu razmišljali. Mi smo uradili neke bajpase, ali to još uvijek nije na željenom nivou. Vode imamo dovoljno i vrlo su rijetke redukcije, ali je kvalitet upitan. Kad su u pitanju putevi, uradili smo puteve prema naseljima Vijesolići, Banjevac, Bate i Bulbulušići, kao i trotoare u centru grada.

(kompletan tekst u ovosedmičnom štampanom izdanju časopisa „Naša riječ“) 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.